Lokalnim moćnicima za sve krivi novinari

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalnim moćnicima za sve krivi novinari

NOVI PAZAR - Nikog od novopazarskih novinara nije iznenadila vest da je novinarskoj ekipi TV „Jedinstvo" prećeno u četvrtak kada su pošli da istraže ko gradi kuću na uzurpiranom placu penzionera Petra Petrovića. Novinarki Ivani Milić i snimatelju zaprećeno je da će biti zaklani ako bilo šta objave o gradnji kuće na spornom placu. U poslednje vreme novinari iz Novog Pazara često su bili žrtve sukoba lokalnih političara i ostalih osionih lokalnih moćnika, pre svega kriminalaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Zimus je nepoznato lice polomilo miksetu TV „Jedinstvo", išamaran je novinar „Kurira", nepoznata lica su pretukla portira u Regionalnoj TV, emisiona oprema ove dve televizije više puta je bila uništena, dopisnicima dnevnih listova konstantno se preti kada istražuju škakljive teme, a tokom svih ovih godina niko nije učinio ništa da se ova praksa prekine i da se zaštite novinari koji istražuju gde su nestale pare iz opštinskog budžeta, ko remeti javni red i mir, ko se bavi kriminalom, ko uzurpira tuđe zemljište... I novinaru Jahji Fehratoviću je krajem 2006. godine prećeno smrću, a Fehratović je potom digao ruke od novinarstva i otišao u inostranstvo. Tek sada je policija, dolaskom novog načelnika Dragana Terzića, zaštitila integritet novinara. Zbog pretnji novinarki Milić, uhapšeni su Faruk L. i Harun L. Svi raniji slučajevi su praktično stavljani pod tepih i ostali su nerasvetljeni.

- Za istraživačko novinarstvo u Novom Pazaru je potrebna velika hrabrost. Najteže je biti novinar u ovom gradu. Petar Petrović mi je pokazao da je Vrhovni sud potvrdio njegovo vlasništvo i želela sam da dokažem koliko je u Novom Pazaru pravna država u autu. Suočila sam se sa ozbiljnim pretnjama, ali moram reći da to nije prvi put. Novinarima se ovde često preti, ali novinari to retko i prijavljuju, jer dugi niz godina nije imalo svrhe prijavljivati pretnje - rekla je Ivana Milić.

Za policiju je sedma sila dugo bila deveta rupa na svirali, ali se u četvrtak situacija promenila hapšenjem nasilnika.

- Novinarima u Novom Pazaru često se preti, svi dobijaju pretnje. Ipak, čestitam policiji što je efikasno reagovala, jer pretnje koje je dobila Ivana Milić su strašne. Stvorena je atmosfera da u gradu ne smeš da pišeš ono što jeste i što odgovara istini - kaže dopisnica dnevnog lista „Danas" Slađana Novosel.

U gradu se godinama stvara atmosfera o navodno lošem izveštavanju.

- Ako istražujemo što ima narkomana, mi upozoravamo na tu činjenicu, tekstom pozivamo nadležne da hapse dilere, i roditelje da paze na decu, a neki misle da takvim pisanjem mi ogovaramo rodni grad. Dakle, novinarstvo je upozoravanje, a ne ogovoranje. Sakrivanje problema je rezultat lažnog morala, sve problem treba osvetliti kako bi se rešavali - kaže novinar „Večernjih novosti" Miroljub Nićiforović.

Napadima na novinare u Novom Pazaru, iako ih je sve više, do sada se niko ozbiljno nije pozabavio.

- Ni Vlada u Beogradu praktično ne zna kakvo je stanje u Novom Pazaru. Svako ko pokuša da razreši neki problem, neku korupcijsku ili kriminalnu aferu - biva linčovan. Slučaj napada na novinarsku ekipu TV „Jedinstvo" samo je pokazatelj koliko se lako prema novinarima upućuju najteže pretnje i koliko je Novi Pazar duboko u problemima - izjavila je za „Blic" direktorka NVO „Urban in" Aida Ćorović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.