Lobisti koriste krizu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 24.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lobisti koriste krizu

BEOGRAD - Smanjena potražnja za domaćom robom, koja je posledica svetske krize, zaustavlja pogone u pojedinim našim postrojenjima, pa su se radnici već našli na prinudnom odmoru, dok nije mali broj i onih koji su, zbog krize ili ne, dobili otkaz. Tako je u poslednja dva meseca u fabrici ulja „Vital“ iz Vrbasa otpušteno je 230 radnika, a u uljari „Sunce“ oko 100 ljudi. Bez posla je ostalo i 150 radnika u livnici automobilskih delova „Le Belier“ u Kikindi. Oko 2.200 zaposlenih u Pirotskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << fabrici auto-guma „Tigar tajers“ je prinudnom odmoru. Uprava kraljevačke Fabrike vagona na odsustvo je poslala 500 radnika, isto toliko zaposlenih iz Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku se našlo na plaćenom odsustvu. Iz Srpske fabrike stakla u Paraćinu 700 radnika će na prinudnom odmoru ostati do daljnjeg. S druge strane u kragujevačkoj „Zastavi“ oko 1.200 radnika se, za svaki slučaj, odlučilo za socijalni program, dok ostali strahuju za svoj posao.

Izbegavaju socijalni program

U Savezu samostalnih sindikata Srbije očekuju i prinudne odmore u građevinskom sektoru, kao i u fabrici „US Steel“ koja je obustavila deo svoje proizvodnje, iako u ovoj fabrici tvrde da neće biti otkaza.

- Problem otpuštanja radnika traje već šest-sedam godina. U protekla dva meseca u Srbiji je otpušteno oko 7.500 radnika, dok je direktno zbog svetske ekonomske krize otkaz dobilo njih 600 - kaže za Glas Duško Vuković, potpredsednik Saveza slobodnih sindikata Srbije.

Kako on objašnjava, problem je to što poslodavci izbegavaju socijalne programe koji su obavezni, pa radnici najčešće ostanu bez posla, ali i poneke plate i bez socijalne nadoknade koja im je zakonom predviđena.

- Uži poslodavački i politički lobi zloupotrebljava nastalu krizu i koristi je kao izgovor za lični profit. Koriste teško vreme kako bi napunili svoje džepove i na račun države i na račun zaposlenih - izbegavaju se porezi, socijalna odgovornost, ne uplaćuju se doprinosi, radnici se isplaćuju na crno - kaže on.

Otpuštanja u martu

Iz Unije poslodavaca Srbije, upozoravaju da teška vremena za radnike dolaze tek dogodine.

- Otkazi i prinudni odmori koji se dešavaju u poslednja dva-tri meseca mogu se povezati i sa istekom obaveza prema radnicima privatizovanih preduzeća. Prave posledice krize očekujemo negde u martu i aprilu 2009. godine, a istraživanja UPS pokazuju da bi oko 40.000 radnika moglo da ostane bez posla, što se više odnosi na užu Srbiju - kaže Dragolj Rajić, iz službe za odnose sa javnošću UPS.

Prema njegovim rečima najugroženija je metalna industrija, zatim hemijska, a odmah posle nje tekstilna i građevinska industrija. Težak period sledi za srednja i mala preduzeća na istoku, jugu i jugozapadu naše zemlje.

Unija poslodavaca Srbije predložiće sindikatima zamrzavanje proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora na period od šest meseci do godinu dana, dok se ne saniraju posledice svetske ekonomske krize, najavio je danas predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

NEMA PROŠIRENOG DEJSTVA OKU

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da nema mogućnosti da od 1. januara počne primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora kojim se poslodavci obavezuju da isplaćuju topli obrok i regres zaposlenima.

- Tokom decembra se pokazalo da primena tog ugovora nije moguća i on će biti ili suspendovan ili će se povući potpis sa njega. To je namet koji ne može da izdrži ni država kao poslodavac, ni masa drugih poslodavaca - kaže premijer.

ORBOVIĆ: PREMIJER NEMA VREMENA

Savez samostalnih sindikata Srbije juče je na protestima ispred zgrade vlade zatražio od premijera da poštuje odredbe OKU koji se odnose na isplatu regresa i toplog obroka.

- Uputili smo amandman skupštini i očekujemo da se ispoštuje. Kada sam pozvao premijera, rekao je da nema vremena za ovaj problem. Mislim da ne treba građani samo da podnose svetsku ekonomsku krizu. Zato tražimo poštovanje OKU-a - izjavio je Orbović i dodao da je budžet veći nego prošle godine, a plate iste.

Juče, 23. decembra 2008. godine, u kafani ŠEST TOPOLA u Beogradskom sajmu održana je skupština Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije. Za predsednika je izabran ŽARKO MILISAVLJEVIĆ. Tako prenose mediji.

Ko je ovlašćeni predstavnik poslodavaca, da li je to Unija poslodavaca Srbije, da li je to Privredna komora Srbije, da li je to ova Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, da li je to Klub PRIVREDNIK, da li je to Vlada Srbije...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.