Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska prava u Srbiji

Beograd -- Srbija kao zemlja u tranziciji suočava se s problemima iz prošlosti koji utiču na napredak, posebno na ljudska prava, kaže Hina Đilani.

Tako je specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za položaj zaštitnika ljudskih prava ocenila situaciju u Srbiji. Ona se, tokom trodnevne posete Beogradu, susrela sa predstavnicima Vlade, pravosuđa i Skupštine, ombudsmanom i zaštitnicima ljudskih prava.

Saradnja organizacija koje se bave zaštitom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudskih prava i Vlade nije organizovana ni institucionalizovana. Ona se odvija povremeno i zavisi od ličnih kontakata ili dobre volje pojedinaca koji rade u državnim ustanovama, smatra Đilanijeva.

"Ne postoji akcioni plan ni strategija koji definišu prioritete i ciljeve zemlje u zaštiti ljudskih prava. To odražava nizak nivo prioriteta koje Vlada daje zaštiti ljudskih prava i radu zaštitnika", kaže ona.

"Čini se da Kancelarija vlade za ljudska i manjinska prava nema mandat i sredstva da zauzme vodeću ulogu na ovom polju", navodi ona.

Specijalna predstavnica je zabrinuta i zbog neprijateljskog stava prema nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Na meti stalnih napada, pre svega u medijima, uglavnom su žene iz NVO. Đilanijeva podržava nacrt zakona o udruženjima građana koji je sastavila Vlada, ali je i neprijatno iznenađena stavom države prema organizacijama koje se bave dobrovoljnim radom.

"Zabrinuta sam što organizacije koje se bave ljudskim pravima, kao i druge neprofitne organizacije, nisu oslobođene plaćanja poreza. Jako preporučujem Vladi da razmotri takav stav, kako bi ove organizacije mogle da rade sa većim kapacitetima", rekla je ona.

Ono što brine specijalnu predstavnicu je i to što je međunarodna zajednica sve manje prisutna u Srbiji. Ona smatra da je finansijska podrška nevladinom sektoru ključna za zemlje u tranziciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.