Izvor: B92, 06.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska greška pri testiranju krvi

Beograd -- Najverovatniji uzrok zbog kog je krv dobrovoljnog davaoca zaražena virusom SIDA-e stigla do pacijenta - ljudska greška.

Ovo je za B92 rekao dosadašnji direktor Instituta za transfuziju krvi, doktor Gradimir Bogdanović. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su jedna beba i jedna odrasla osoba zaražene SIDA-om, najverovatnije transfuzijom krvi tokom operacija. Oni su krv dobili od doborovoljnog davaoca krvi koji je zaražen HIV-om. Doktor Bogdanović je potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se protiv odgovorne osobe iz Instituta za transfuziju krvi, čije ime nije naveo, vodi disciplinski postupak, posle čega će uslediti i krivični postupak.

Gradimir Bogdanović kaže, u razgovoru za B92, da je podneo ostavku na mesto direktora Instituta za transfuziju krvi iz moralnih razloga: "Na osnovu unutrašnje kontrole, na osnovu nalaza spoljašnje kontrole, možemo reći da nisu ispoštovani svi oni protokoli koji su zacrtani, za koje smo dužni, kao što je potrebno da hirurg sprovede sve ono što je potrebno u toku operacije da ne dođe do sepse, tako isto i ovde - nisu svi protokoli koji postoje sprovedeni tako da dovedu do očitavanja rezultata koji bi omogućio da on bude siguran".

Navode da je u pitanju ljudska greška potvrdio je i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Međutim, Milosavljević, za razliku od Bogdanovića, smatra da je na polju transfuzije krvi u poslednjem periodu urađeno puno, tako da nema razloga da on podnosi ostavku: "Ministar zdravlja, kad bi bio siguran da u ovom proteklom periodu ništa nije urađeno na poboljšanju, a da se ovako nešto desi, takođe bi bilo pametno da da ostavku. Međutim, u ovom trenutku zaista mislim da je na polju transfuzije i poboljšanja kvaliteta i sigurnosti transfuzije krvi, urađeno mnogo proteklih godina i mislim da se radi o incidentu, koji naravno mora da bude potpuno jasno i javno ispitan od početka do kraja", kazao je Milosavljević.

Doktor Bogdanović je u razgovoru za B92 pomenuo i da se kao druga mogućnost može uzeti problem perioda prozora u kome se antitela na HIV ne mogu očitati na testovima: "Druga mogućnost, koja je mnogo manja, i zato je pominjem kao sporednu, jer u svetu je zabeleženo da postoji i pored najsavremenijeg testiranja, rizik koji je vrlo mali, ali postoji u domenu onoga što se zove "prozor period". Ponovo podvlačim da je ovde ili greška pojedinca, u toku njegovog rada, ili se radi o domenu greške koju razume struka", rekao je Bogdanović.

Podsećamo da je Gradski zavod za zaštitu zdravlja podneo prijavu ministarstvu zdravlja u martu ove godine. Ministar Milosavljević kaže da je njegovo ministarstvo ovaj slučaj prezentovalo javnosti tek posle dva meseca zbog procedure koja je morala da bude ispoštovana: "To je prosto bilo neophodno vreme, da bi se sve činjenice ispitale, pažljivo i dokumenotvano, uz poštovanje svih procedura, i procedure unutrašnje kontrole i spoljašnje kontrole, uz testiranje dobrovoljnih davalaca koji su pronalaženi i kojima je objašnjeno, koji su došli. Vreme koje je proteklo bilo je neophodno vreme da se na ozbiljan način utvrde činjenice", objasnio je Milosavljević.

Beba je zaražena HIV virusom u novembru 2002. godine, tokom operacije na srcu. To je, međutim, otkriveno nedavno kada je beba, zbog zdravstvenih problema, došla na kontrolu u Institut za majku i dete. Odmah po prijemu ustanovljeno je da boluje od SIDA-e. Reč je o dečaku iz Podgorice, starom dve godine.

Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Pavličić potvrdio je za B92 da je zaražena beba iz Podgorice, ali da njegovo ministarstvo neće da sprovodi nikakvu dodatnu istragu, jer ima poverenja u rad ministarstva zdravlja Srbije.

Inače, prema krivičnom zakonu Srbije odgovorni za širenje zaraznih bolesti, odnosno za teška dela protiv zdravlja ljudi učinjena iz nehata mogu biti kažnjeni od 6 meseci do 5 godina zatvora. Porodice zaraženih imaju pravo odštete na oko 200.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.