Ljubomora-iluzija o ljubavi

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubomora-iluzija o ljubavi

Tragično okončane partnerske odnose pogrešno je smatrati “velikim nesrećnim ljubavima” kaže u razgovoru za Radio S Jelena Nedeljkov psiholog Gradskog centra za socijalni rad. Ona naglašava da je u sredini kao što je naša neophodno srušiti mit o velikim tragičnim ljubavima. "Velike ljubavi trebalo bi lepo da se razvijaju i u tome je veličina,a ne u tragediji", upozorava Nedeljković.

Ljubomora. Emocija koja izaziva najviše polemika u muško-ženskim odnosima. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Da li smo i koliko ljubomorni i kada se neko može smatrati ljubomornim, neka su od najčešće postavljanih pitanja. Međutim, tema koja se nerado otvara jeste da li ljubomora može rezultirati kobnim završetkom, odnosno koje su njene posledice.

Da se pred problemom velikog broja tragičnih slučajeva, koje je uzrokovala upravo ljubomora, ne mogu nikako zatvarati oči, pokazuje i nedavno, kako ga ocenjuju psiholozi "ubistvo iz strasti" na našoj javnoj sceni.

Naime, popularni maneken i pop pevačica Filip Kapisoda i Ksenija Pajčin tragično su okončali svoju ljubavnu vezu, jer je prema do sada izvršenim policijskim uviđajima, Kapisoda ubio svoju partnerku, a potom i sebe. Kao osnovni motiv za ovaj brutalan čin navodi se partnerska ljubomora.

Jelena Nedeljkov psiholog Gradskog centra za socijalni rad u razgovoru za Radio S naglašava da je ovako nesrećno okončane partnerske odnose pogrešno smatrati “velikim nesrećnim ljubavima”. Radi se o tragičnoj sudbini žrtve, kaže Nedeljkov.


-Sredina u kojoj živimo je takva, da se ovakvi tragični događaji prikazuju kao nekakve velike nesretne ljubavi. To je tragična sudbina žrtve, nije reč o romansi. Velike ljubavi treba lepo da se razvijaju i u tome je veličina, a ne u tragediji. Mlade treba vaspitavati na idealima ljubavi i bliskosti, a ne na tragedijama.

Psiholog za naš radio kaže da to nisu “Romeo i Julija” gde je u pitanju nesporazum, već je reč o nameri da nju spreči da bude slobodna od njega, a posle toga pošto je toliko posesivno vezan za nju i ne može da prihvati gubitak, onda i da sebi skrati život.

ZBOG LJUBOMORE PATE OBA PARTNERA

Ljubomora je jedno složeno osećanje koje je svojstveno ljudskim bićima, odnosno normalna reakcija kada nam se učini da će voljeno biće zavoleti nekog drugog.

-Čovek koji je ljubomoran -sam pati, ali kada se ona koristi kao sredstvo moći i kontrole nad partnerom, onda pati partner.To je taktika koju nasilnik koristi kao sredstvo moći i kontrole nad svojom partnerkom. Kako partnerka zapravo pati? Kada je on propituje i izvodi dokazni postupak; tera je da prizna, a što se ona više pravda , on više sumnja, kada je kontroliše, sačekuje je, pretura joj po stvarima. U krajnjoj istanci, kada partnerka pokuša da ga napusti, on joj to ne dozvoljava, objašnjava psiholog.

Najveća predrasuda vezana za ljubomoru je da je ljubav jača -što je jača ljubomora. Koliko je ova zabluda razvijena, objašnjava Nedeljkov.

-Kod nas je uvreženo mišljenje da je sastavni deo ljubavi ljubomora i da što je jača ljubomora, veća je ljubav i obrnuto. Ipak, ljubomora je obrnuto proporcionalna ljubavi. Što je manje ljubomore u partnerskj vezi više je ljubavi i što je više ljubomore, manje je ljubavi.

UVEK POSTOJE ZNACI TRAGEDIJE



Kada nekontrolisana ljubomora uzme maha, dostiže svoju krajnost, odnosno ljubavni odnos koji počiva na ovakvim temeljima, trpi najkobnije posledice.



-Kranji ishod ljubomore je ubistvo partnerke i to u momentu kada ona poželi ili učini nešto da bi ga napustila. Ipak, postoje znaci da će doći do ovakvog ishoda, mada ih ni žrtva često ne prepznaje. To su znaci zaplašivanja, prinude, ucene, pa do fizičkih metoda prisile: provaljivanje u stan, praćenje, nedzvoljavanje, pojavljivanje na mestu gde ga na ne očekuje, kaže nam Nedeljković.




To su sve znaci koji govore da je partner opsednut partnerkom i da ne može da prihvati da ga ona napusti.




Kako objašnjava psiholog, iskustvo govori da se najčešća eskalacija nasilja, pa čak i ubistva događa kada žrtva želi da ga napusti ili ga je neposredno napustila. Ne treba gajiti iluziju, da tamo gde je prisutna ljubomora da je to odnos u kome je I ljubav jaka,upozorava Nedeljković.


Naravno, uloga porodice u ovakvim situacijama je veoma važna. Porodica mora da ukaže žrtvi na problematičan odnos i da joj pruži pomoć u takvim situacijama.

Jelena Kostadinović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.