Ljubitelj vrlina pod sumnjom

Izvor: Politika, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubitelj vrlina pod sumnjom

Pljevaljska policija na Ilindan ponovo je "uhapsila" vladiku Filareta (Mićevića) i sprovela do granice sa Srbijom samo zato što se nalazi na spisku lica Haškog tribunala kojima je zabranjen ulazak u EU. Episkopu mileševskom je po drugi put onemogućeno da služi u delu svoje eparhije koja se nalazi u Crnoj Gori samo zato što je uvršten među osobe koje se sumnjiče da su pomagale haškim beguncima.
Ovakvu revnost crnogorska policija nije pokazala samo dan ranije kada je Plavom slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šetao kosovski premijer Agim Čeku za kojim je Beograd 2002. godine raspisao Interpolovu poternicu jer se sumnjiči za ubistvo 669 Srba i 584 otmice.

Ali, vladika Filaret i posle ovog incidenta ne odustaje i poručuje da će sledeći put "ako Bog da, u Crnu Goru ići helikopterom"!

– Ići ću u crkve i manastire moje eparhije, zakleo sam se i Bogu i Svetom arhijerejskom saboru. To je moja obaveza, ja se eparhije i svog naroda neću odreći. Ja sam se venčao s eparhijom, a ne sa Karlom del Ponte. Ne bojim se i spreman sam da stradam za narod. Tamo gde ne stignem ja, stići će Dedeić, stići će Jehovini svedoci, razni mešetari – izjavio je za "Kurir " episkop mileševski.

Kada mu prvi put nisu dali da uđe u Crnu Goru (8. jul), vladika Filaret je izjavio kako je Radovana Karadžića poslednji put sreo i video na Palama 1994. godine, a Ratka Mladića pre 12 godina, na Topčiderskom groblju, na sahrani Ratkove ćerke.

Sveti Sinod SPC je povodom incidenta na graničnom prelazu Ranča 24. jula zamolio državne organe Srbije da diplomatskim putem nađu rešenje kako bi vladika Filaret svoju pastirsku dužnost mogao obavljati na celoj teritoriji za koju je nadležan, a čiji deo se nalazi u susednoj državi.

Kad su ga pitali gde se kriju najtraženiji haški begunci, mileševski episkop je rekao kako je "Karadžić je najverovatnije u Iraku, a za Mladića misli da se nalazi kod Bin Ladena gde održava kondiciju, da bi, ako Bog da, branio Kosovo".

Energičnog i na jeziku oštrog arhijereja SPC-a javnost pamti i po izjavama na sahrani Slobodana Miloševića. "Tužiću opštinskog menadžera Požarevca zbog njegovih izjava da sam na sahrani odbio da služim opelo jer je pao mrak. To nije tačno. Na mrak sam računao, zbog toga sam poneo i baterijsku lampu da bih mogao da čitam molitve."

Vladika Filaret ostao je upamćen i po tome što je svojevremeno u manastiru Mileševi dočekivao Vojislava Šešelja, a Tomislava Nikolića blagosiljao da pobedi na izborima. Mnogi su zamerali episkopu mileševskom otvorenu predizbornu podršku Miloševiću 2000. godine, zbog čega se on na Saboru SPC-a pokajao i zamolio sve one koje je svojom izjavom sablaznio i ožalostio da mu oproste.

Episkop Filaret, koji je obilazio devedesetih godina ratišta u Hrvatskoj i Bosni noseći humanitarnu pomoć tamošnjim Srbima, rodio se 8. avgusta 1947. godine u selu Borvi kod Konjica kao Jelenko Mićević. Zamonašio se 1969. godine i dobio ime Filaret, što na grčkom znači "ljubitelj vrlina". U vladi Momira Bulatovića imenovan je i za pomoćnika ministra Leposave Milićević. Rukopoložen je za arhimandrita 1998. a godinu dana kasnije na Ivanjdan ustoličen je za episkopa mileševskog.

M. Pešić

[objavljeno: 05.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.