Ljubica ponovo prohodala

Izvor: Politika, 18.Apr.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubica ponovo prohodala

Trogodišnja devojčica iz Zasavice uspešno se oporavlja posle transplantacije srca obavljene sredinom prošle godine u bečkoj AKH klinici

Ljubica Adamić (3) naučila je ponovo da hoda, trčkara po parku u krugu bečke AKH bolnice, istražuje svet oko sebe, igra se sa braćom i sestrama, a najviše voli da gleda crtaće i sluša muziku. Druži se i sa medicinskim sestrama i lekarima na dečjem odeljenju austrijske bolnice čija imena odlično zna, što i nije čudno, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslednjih godinu dana AKH klinika bila njen drugi dom. Tu je s majkom Katicom i ocem Šimijem stigla u februaru prošle godine, kada joj je život visio o koncu. Njeno teško obolelo srce više nije moglo da funkcioniše i devojčici je bila hitno potrebna transplantacija ovog organa. Ona je obavljena čim je pronađen donor, 31. jula prošle godine, i od tada se devojčica uspešno oporavlja.

– Njeno stanje je stabilno, nedavno je ponovo prohodala, jer je ležala devet meseci i mišići i ligamenti praktično su joj otkazali. Bilo je muke da ponovo nauči da korača, ali sada već trči, skače, prevrće se... Lekari tvrde da tako i treba, da je važno za nju da bude fizički aktivna i da radi sve što rade i njeni vršnjaci – priča za „Politiku” Šimi Adamić, koji je sa sinom Danijelom (12) posetio našu redakciju.

Čim čuje da joj iz Srbije dolaze u posetu tata, braća i sestre, Ljubica trči na vrata malog stana u bolničkom krugu, gde se u pratnji majke Katice preselila sa bolničkog odeljenja pre oko mesec dana. Najteže je kada se posle nekoliko dana druženja opraštaju – Adamići čekaju da devojčica zaspi, pa se iskradu iz stana da ne bi plakala.

– Izlazi napolje, ali mora da nosi zaštitnu masku jer ne sme da dobije temperaturu. Pre nekoliko dana imala je virusnu infekciju, pa smo morali da se vratimo na bolničko odeljenje ali, srećom, sve je brzo prošlo. Veoma je aktivna i društvena, uskoro će učiti da vozi bicikl – s ponosom priča tata Šimi.

Ljubica je godinu dana provela u bolnici, a sada živi s majkom u stančiću pedesetak metara udaljenom od dečjeg odeljenja bolnice. Blizina lekara je neophodna još izvesno vreme, mada sve analize pokazuju da joj je zdravstveno stanje dobro.

– Jednom nedeljno obavezno idemo na kontrolu, na kojoj lekari proveravaju da li srce radi kako treba, da li se razvija. Za sada je sve u najboljem redu, a u julu će stručnjaci odlučiti da li će je nakratko pustiti da dođe kući, u Zasavicu kod Sremske Mitrovice. Problem je što su njoj neophodni idealni uslovi, slični bolničkim, i ukoliko to obezbedimo, provodiće neko vreme i kod kuće – objašnjava Adamić.

Drama ove porodice počela je kada je Ljubica imala samo tri meseca. Tada je doživela infarkt srca i dijagnoza lekara bila je poražavajuća: u Srbiji niko nije mogao da joj pomogne, bilo joj je hitno potrebno presađivanje srca, koje se kod nas ne radi. Država u to vreme nije plaćala ovakvu vrstu lečenja u inostranstvu, pa su Adamići počeli sami da skupljaju novac. Za godinu dana zahvaljujući donacijama obezbedili su 124.000 evra, a sama operacija koštala je 120.000 evra. U humanitarnim akcijama učestvovali su mnogi, a lider naprednjaka Aleksandar Vučić lično je porodici Adamić doneo donaciju Srpske napredne stranke u vrednosti od 10.000 evra.

Oporavak posle transplantacije trajao je dugo, priča Ljubičin tata, a sve vreme devojčica je hranjena preko cevčica. Zbog toga je pre oko dva i po meseca ponovo počela da uči da jede.

– Bilo je veoma teško jer se odvikla da žvaće, ali i od svih ukusa. Sada je konačno počela da dobija na težini, ima deset kilograma i očekujemo da dalje napreduje. Spremamo joj hranu prema savetima lekara, jer je na posebnom režimu ishrane – mora da jede što više supe, povrće i određene vrste mesa – objašnjava Adamić.

On živi na relaciji Austrija–Srbija, jer u Zasavici nadomak Sremske Mitrovice borave ostali Adamići, Katičino i Šimijevo četvoro starije dece. Tamara (17), Dragana (15), Danijel i Dragan (10) brinu jedni o drugima dok je otac odsutan, a kad nešto zatreba, u pomoć priskače njihov stric. Kad god mogu, i deca idu da vide sestru.

Šimi je, kaže, naučio sve o Ljubičinoj bolesti, restriktivnoj kardiomiopatiji, koja razara srce ali i druge organe. Od jednog oblika kardiomiopatije patila je i mala Tijana Ognjanović, koja je umrla 15. jula prošle godine u američkoj bolnici, ne dočekavši novo srce. U AKH klinici, kaže Adamić, često rade transplantacije srca kod najmlađih, ali one često i ne uspeju. Za vreme provedeno u Beču Adamići su bili svedoci svega tri uspešne transplantacije, a jedno od to troje dece je Ljubica.

-------------------------------------------------------------------------------

Na kontrolama sa Anitom Balaž

Mala Ljubica provešće s majkom još najmanje godinu dana u Beču, pod budnim okom tamošnjih lekara. Tako nalaže protokol, a lekari su u svakom trenutku spremni za nepredviđene situacije.

– Za Ljubičin rođendan svi zajedno krenuli smo do bolnice. Videli su nas na bezbednosnim kamerama kako prilazimo dečjem odeljenju i lekari i medicinske sestre istrčali su pred nas, vidno zabrinuti. Pitali su: šta se desilo, da li nešto nije u redu sa Ljubicom? Mi smo im pokazali tortu koju smo im doneli i objasnili da smo hteli sa njima da proslavimo njen treći rođendan – priča Šimi Adamić.

Svakog ponedeljka na bolničkom odeljenju AKH klinike sa Ljubicom je Anita Balaž (12), devojčica iz Erdevika, takođe obolela od restriktivne kardiomiopatije. Ona je prvi mali pacijent kome Srbija plaća lečenje u inostranstvu. Ljubica i Anita odlaze kod istog lekara na ultrazvučnu kontrolu i tu se članovi dve porodice redovno sreću, objašnjava Ljubičin tata.

Dejana Ivanović

objavljeno: 18.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.