Ljajić: Nema potrebe za histerijom, ni za stvaranjem kućnih zaliha hrane

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nema potrebe za histerijom, ni za stvaranjem kućnih zaliha hrane

Nema potrebe da građani Srbije, zbog koronavirusa u svetu, stvaraju bilo kakve zalihe jer su srpske trgovine dobro snabdevene. To poručuje Koordinaciono telo za snabdevenost tržišta koje čine predstavnici svih trgovinskih lanaca u zemlji, Privredne komore i Vlade.
Srbiji ne preti nestašica ni osnovnih životnih namirnica niti bilo koje druge robe. I domaći i strani snabdevači na našem tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da građne ne smeju da plaše slike praznih rafova koje usled panike stižu iz nekih zemlja zbog koronavirusa.

"Mi zaista u ovom trenutku nemamo ni jedan indikator da će nešto tako da se dogodi ovde i da ne treba shvatiti ovu siztuaciju dramatično zato što većina trgovinskih lanaca koje su daleko veće i od uobičajenih u ovoiom trtenutku tako da je situacija pod kontrolom", navodi Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize i usluge u PKS-u.
Obrad Popović, direktor Asocijacije domaćeg trgovačkog lanca navodi da nisu primećene nikakve vanredne okolnosti niti stvari koje mogu da se dese kao posledica eventualnih očekivanja po pitanju korona viorusa.
"Stanje popunjenosti gondola je redovno, potrošači ne kupuju i ne stvraju nikakve vanredne zalihe niti smo primetili bilo kakvu tražnju za bilo kakvim artiklom koja nije uobičajena u ovom periodu godine", dodaje Popović.
Nadležni kažu da je cilj sastanka sa prestavnicima trgovinskih lanaca da se sagleda realna situacija na tržištu i razmotre mere u slučaju da dođe do nekih poremećaja kako bi se brzo reagovalo. A posebno se prati situcija u pograničnim mestima.
"Ono što smo dogovorili da se ova vrsta komunikacije nastavi da pratimo situaciju da će centar komunikacije biti ovde. Proivredna komora i grupa za trgovinu. Vrlo brzo ćemo se ponovo sastati i obavestiti javnost o svemu. Dakle zaista nema razloga za stravranje bilo koje vrste histerije ili on eatmosvere koja bi doprinela bilo kojoj vrsti nestabilnosti", objašnjava Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.
Ni u slučaju većih poremećaja u regionu ne očekuju kažu nestabilnosti u snabdevanju jer je u našim prodavnicama i trgocvinskim lancima 80 odsto domaća roba.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.