Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lj.Tadić: DS nije smeo za četnike

Beograd -- Akademik Ljubomir Tadić kaže da DS-a nije trebalo da podrži Predlog zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana.

Tadić je rekao da bi se uzdržao od glasanja u Skupštini Srbije jer se zakonom ništa ne rešava, već se stvari samo zapliću. "U narodu posle 60 godina postoji podela na četnike i na partizane. O tome uopšte više ne treba da raspravljamo ako mislimo da idemo dalje. To treba predati dubokom zaboravu, a ne u ime navodnog pomirenja podgrevati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stare svađe", rekao je Tadić.

"Četnici su počeli borbu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, ali su kasnije sarađivali sa okupatorom. Partizani su streljali, preventivnim terorom, svoje takozvane i stvarne neprijatelje, a onda su četnici odgovarali jednakom merom. To je krvavo kolo bratoubilačkog rata i zbog toga treba okrenuti list i započeti novu stranu", ocenio je Tadić.

On je naveo da se u Drugom svetskom ratu borio u partizanima, a da mu danas, zbog usvajanja zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana, ratni drugovi upućuju prekore. "Muka mi je od svih tih priča i zato žalim što je DS glasao za taj zakon", kaže Tadić za "Dnevnik".

Skupština Srbije je 21. decembra usvojila Izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojim se izjednačavaju prava pripadnika četničkog i partizanskog pokreta, te ustanovljava "Ravnogorska spomenica 1941.", poput "Partizanske spomenice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.