Izvor: B92, 23.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

List SPC - obavezan ili dobrovoljan

Beograd -- Nakon primedbi roditelja da se deci na veronauci distribuira časopis SPC, u Patrijaršiji kažu da je pretplata dobrovoljna.

Pretplata na časopis "Svetosavsko zvonce" Srpske pravoslavne crkve dobrovoljna je, a roditelji učenika koji žele taj časopis potpisuju narudžbenicu koju deci daje veroučitelj, rečeno je agenciji Beta u informativnoj službi patrijaršije. Jugoslovenski komitet pravnika Jukom uputio je u utorak, 21. novembra, Ministarstvu prosvete otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pismo posle primedbi roditelja na neprimeren sadržaj.

Neki roditelji su naveli da se na nastavi veronauke u osnovnim školama distribuira taj časopis, čiji je sadržaj neprimeren za decu tog uzrasta.

Roditelji učenika prvog razreda osnovne škole u Beogradu obratili su se za pomoć Jukomu zbog teksta koji je objavljen u časopisu "Svetosavsko zvonce" broj 8 iz ove godine, a u kome se opisuje da su jednom ruskom vojniku, koji nije hteo da se odrekne Hrista i primi islam, čečenski teroristi "posle tromesečnog mučenja testerom odsekli glavu".

Pomoćnica ministra prosvete i sporta Vesna Fila rekla je agenciji Beta da distribucija časopisa u školama nije u nadležnosti tog ministarstva već Ministarstva kulture i da bi trebalo videti na koji način je časopis "Svetosavsko zvonce" dospeo u školu.

Prema njenim rečima, distribucija časopisa je interna stvar škole, a svaki direktor škole bi mora da proveri šta ulazi u školu i ne može pitati Ministarstvo da li da se neki časopis distribuira u školi.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Ljiljana Šop objasnila je da to ministarstvo "nema nikakve veze sa distribucijom tog ili bilo kog drugog časopisa" u školama.

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture sufinansira oko 36 časopisa različitih kulturnih sadržaja, ali ne učestvuje u njihovoj distribuciji.

U SPC je Beti rečeno da časopis "Svetosavsko zvonce" naručuju učenici, a da roditelji potpisuju narudžbenicu za godišnju pretplatu.

"Veroučitelji biraju koji će tekst čitati deci, a sve što je u časopisu primereno je uzrastu osnovaca", navode u SPC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.