Izvor: B92, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lipicaneri konačno kod kuće

Novi Sad -- Šezdesetak lipicanera koji su 1991. godine iz Hrvatske dovedeni u Srbiju, vraćeni su kasno sinoć u svoju matičnu zemlju.

Konji su prebačeni posle dogovora privatne ergele Bukinac i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede. Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je za B92 da je ministarstvo bilo uključeno u sve detalje ovog posla, osim u pregovore ergele Bukinac i hrvatskog ministarstva poljoprivrede.

"Veterinarski inspektori Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ministarstvo su bili uključeni u sve druge detalje ovoga posla, i mi smo zajednički radili analize sa hrvatskim kolegama, vodili razgovore, i kompletnu situaciju pratili, obezbedili papire. U tom delu, stručnom, poslovnom, ministarstvo je bilo potpuno uključeno, a u delu dogovora između gospodina Bukinca i kolega iz Hrvatske, to je njihov odnos lični", kaže Milosavljević.

Načelnica republičke veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je za B92 da je ta ustanova, uoči odlaska konja, potvrdila da su sve životinje zdrave.

"Mi smo samo obavili naš deo posla, što se tiče Uprave za veterinu, da povežemo, odnosno da utvrdimo taj broj životinja, da im povadimo krv, i da danas te analize sa tim brojem životinja povežemo. Životinje su izuzetno dobrog zdravstvenog statusa - nema nikakve patologije", kaže Čelebićaninova.

Srpski i hrvatski ministar poljoprivrede u avgustu su, posle sastanka sa vlasnikom novosadske ergele Todorom Bukincem, dogovorili da se lipicaneri iz te ergele vrate u Hrvatsku. Bukinac je tada izjavio da će tražiti nadoknadu od 300.000 evra za održavanje krda, kako bi dozvolio povratak konja.

B92 je više puta izveštavao da su konji držani u izrazito lošem stanju i da gladuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.