Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lipicaneri i dalje gladuju"

Novi Sad -- Udruženje "Sloboda za životinje" saopštilo da su konji u ergeli Bukinac i dalje u veoma lošem stanju, bez veterinarskog nadzora.

Veterinarska inspekcija je krajem jula pregledala 70 konja i ustanovila da su u dobrom stanju, što je potvrdio i ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević. "Sloboda za životinje" saopštila je, međutim, da su veterinari austrijskog udruženja Vier Pfoten 20. avgusta prilikom posete ergeli u novosadskom Novom Naselju ustanovili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se lipicanerima "rebra mogu izbrojati iz daljine".

"Mogu im se jasno razaznati karlične kosti, a neki konji se jedva kreću, a ako legnu ili padnu, ne mogu više ustati ili ustaju sa teškom mukom. Od hrane, ispred njih je rasuto samo malo stare slame, koja bi trebalo da im bude prostirka, a ne hrana", piše u saopštenju.

Milosavljević je, prilikom posete imanja Todora Bukinca, na kojem žive lipicaneri, uručio donaciju od 20 tona hrane za konje, ali je "Sloboda za životinje" navela da ta hrana ne stiže do lipicanera, nego Bukinac tom hranom hrani svoje konje, odvojene od onih iz Lipika.

"Sloboda za životinje" je navela i da na imanju u Novom Naselju ima ukupno 94 konja i istakla da je 20 konja sakriveno prilikom posete ministra Milosavljevića.

"Veterinarska inspekcija nije utvrdila koliko je konja prodato na crnom tržištu. Tražimo izuzeće veterinarskih inspekcija koje su bile u kontaktu i obavezi sa ergelom Bukinac", piše u saopštenju.

Lipicaneri su početkom rata 1991. godine iz Lipika, u Hrvatskoj, prebačeni u Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.