Limuzina za JP Nuklearni objekti

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Limuzina za JP Nuklearni objekti

Beograd -- Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije potrošilo je nešto više od 27 miliona dinara na kupovinu četiri limuzine, četiri putnička vozila i četiri teretna.

Direktor preduzeća Radojica Pešić kaže da su troškovi opravdani, dok iz Vlade Srbije poručuju da će sve detaljno ispitati.

Direktor preduzeća vozi [kodu superb, koja u prodaji košta i više od 3 miliona. Ovo javno preduzeće potrošilo je prošle godine na reprezentaciju i reklamiranje više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 5 miliona dinara, dok je za ovu godinu planirana dvostruko veća suma.

Prema dokumentu u koji je B92 imao uvid, tri limuzine su plaćane po milion i šeststo, dok je jedna vredela puna 3 miliona. Radi se o automobilu škoda superb, koja je namenjena direktoru preduzeća Radojici Pešiću. Direktor preduzeća kaže da su troškovi opravdani.

U nevladinoj organizaciji Transparentnost Srbija kažu da ovakvi slučajevi ukazuju na to da Vlada Srbije nema kontrolu nad javnim preduzećima i da je potrebno usvojiti nova pravila za kotrolu njihovog rada, pošto kontrola putem upravnih i nadzornih odbora očigledno ne daje rezultate

"Neko mora da preuzme odgovornost za ove troškove i to ne u smislu nu\no njhove zakonitosti, jer na kraju su objavljeni i ne verujem da bi JP objavilo nešto da je bilo reč o ditrektnom kršenju zakona, ali mora da postoji odgovornost za odobravanje ovako visokih troškova ili onih koji se čine nepotrebnim poput tro[kova marketinga ili visokih troškova reprezentacije", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

U Vladi Srbije kažu da ne tolerišu bahato trošenje novca, pa će detaljno ispitati i ovaj slučaj.

"Vlada, kad su u pitanju sva JP, usvaja finansijske planove JP, ali u njima nema precizirano kako će se i na koji način trošiti sredstva. Dakle ako ima ogrešenja o zakon i pravila štednje i preporuke vlade o štednji, biće preduzete adekvatne mere", kaže Milivoje Mihajlović, direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Te mere mogu biti od revizije poslovanja, preko smene direktora i upravnog odbora, pa sve do provere da li postoji razlog da preduzeće kao takvo uopšte postoji. Podsetimo, prilikom osnivanja ovog preduzeća 2009. godine, pobunili su se naučnici iz instituta u Vinči tvrdeći da oni uz mnogo manje ulaganja mogu da rade poslove koje su preuzeli Nuklearni objekti, kao i da se radi o partijskom preduzeću. U vreme osnivanja Nuklearnih objekata Srbije, oni su bili pod ingerencijom tadašnjeg ministarstva za nauku, na čijem čelu je bio Božidar Đelić iz Demokratske stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.