Likovna kolonija „Kod Malog Miše”

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likovna kolonija „Kod Malog Miše”

Svakog avgusta po nekoliko dana, već četiri godine, Miodrag Rudan iz Zmajeva priredi u svom domu likovnu koloniju i slikarima obezbedi sve „inspirativne pogodnosti” za rad

Zmajevo kod Vrbasa – Kuća Miodraga Rudana, svojevrsnog zaljubljenika u likovnu umetnost, bila je tokom minule sedmice u celosti podređena slikarstvu. Ovaj ugledni zmajevački domaćin ugostio je, u idiličnom seoskom ambijentu, dvanaest poznatih slikara panonskog podneblja i tako nastavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tradiciju likovne kolonije „Kod Malog Miše", koju je „o svom trošku" utemeljio pre četiri godine.

Šest dana je, u tipično domaćoj radinosti, trajalo ovo svojevrsno druženje majstora kičice. Stvarali su i živeli zajedno, kao jedna velika i složna porodica, njihovi štafelaji bili su razmešteni u zelenilu i debeloj hladovini širokog dvorišta, na pločniku osojnog kućnog trema, ispod nastrešnica u ekonomskom delu domaćinstva... Za sve to vreme, domaćin kolonije svojski se trudio da umetnicima obezbedi sve „inspirativne pogodnosti", oličene u bogatoj i raznovrsnoj ponudi ića i pića, jer – kako je duhovito primetio slikar Ratko Šoć – „praznog stomaka je teško napraviti sliku punu života".

Za uzvrat, svako od učesnika ovog nesvakidanjeg umetničkog okupljanja ostavio je Miodragu Rudanu po jednu ili dve svoje sliku, tako da se sada u njegovoj zbirci nalazi oko 150 vrednih likovnih dela, ukusno uramljenih i raspoređenih po zidovima svih kućnih prostorija – baš kao u velikim umetničkim galerijama. Na njima su potpisi pedesetak autora, koliko ih je za protekle četiri godine boravilo u koloniji „Kod Malog Miše".

– Pošto nemam dara za slikanje i vajanje, a od rane mladosti osećam neodoljivu privrženost prema likovnoj umetnosti, koja me odista oplemenjuje i koju nadasve cenim, odlučio sam da na ovaj način unesem malo svežine i lepote u svoj život. Ostvaruje se moja davnašnja želja da bar jednom godišnje po nekoliko dana dočekam u svom domu ovakve goste, što sam među likovnim umetnicima stekao mnogo velikih prijatelja i drugara – objašnjava za „Politiku" Miodrag Rudan, poznat po nadimku Mali Miša, i otkriva da će, već do naredne kolonije, do avgusta iduće godine, tu svoju pasiju pretočiti u svojevrsni umetnički legat, koji će biti smešten u velikom objektu sa nekoliko ateljea i galerijom, čija je izgradnja već uveliko odmakla.

Biće to, kako reče novosadski slikar Šandor Šlajf, redovni gost slikarske kolonije „Kod Malog Miše", jedinstveno zdanje duha i lepote, stalno stecište slikara i vajara, kao i svih ljubitelja likovne umetnosti.

A, u knjizi utisaka, u koju se upisuju svi koji posete Rudanovo malo umetničko carstvo, učesnici ovogodišnje kolonije zajednički su ispisali, pored ostalog, i sledeće: „Kada se ovde nađemo na okupu, zavlada neka očaravajuće čudna atmosfera, puna pozitivne energije i stvaralačkog zanosa, čemu u najvećoj meri kumuje naš veliki domaćin – Mali Miša. Ovo je, odista, prava slikarska radionica u čijem ambijentu bi svaki umetnik s velikim zadovoljstvom radio".

P. Koprivica

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.