„Lideri” sprečavaju odlazak

Izvor: Politika, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Lideri” sprečavaju odlazak

Romkinje Rifa Murtezi, Zorica Begović i Snežana Mamutović, sa petoro dece, dva dana žive u Domu „Drinka Pavlović” na Senjaku. One su jedine stanarke porušenog kartonskog naselja kod beogradskog „Belvila” koje su prihvatile privremeni smeštaj u ovoj ustanovi za nezbrinute mališane, čekajući da im Beograd obezbedi nove domove.

– Ne tražimo zgradu na dva sprata, samo trajni krov nad glavom. Ovde jeste mnogo lepo, neću da krijem, čak i bolje nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u baraci, ali hoću svoju kuću – apelovala je Snežana Mamutović.

S njom se slaže i Zorica Begović, koja je pored „Belvila” provela bezmalo šest godina. Ona je odmah je prihvatila predlog grada za privremeni smeštaj.

– Zbog dece nisam imala izbora. Nisam se pokajala, ali su se pokajale skoro sve žene koje su ostale u naselju kada sam im rekla da je u domu mnogo lepo. One neće da dođu, jer ih sprečavaju „lideri” koji odlučuju umesto njih – kaže Snežana koja je kod ruševina nekadašnje kuće ostavila muža kako bi nadgledao situaciju i pronašao novi dom ukoliko im grad ne obezbedi trajni smeštaj.

Rešenje stambenog pitanja za Rome koji sada žive pod vedrim nebom Murteza Rifa vidi kod Kvantaške pijace.

– Kada bi kontejnere koje su stavili u Boljevce premestili kod „kvantaša”, garantujem da bi skoro svi Romi odmah prešli tamo. Šta ćemo u Boljevce kad nas ljudi tamo ne znaju i izgleda mrze, pa mogu i da nam zapale barake dok spavamo – rekla je Rifa.

Sekretar za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, koja je juče petoro mališana obradovala slatkišima i igricama, pozvala je i ostale majke iz porušenog naselja da dođu u Dom „Drinka Pavlović”.

– Svima kojima su srušena kartonska skloništa grad će obezbediti prvo privremeni smeštaj, a kasnije i trajni. U porušenom naselju ima još mnogo dece koja nisu skućena, ali to je, nažalost, odluka njihovih roditelja – objasnila je Jovčić i dodala da zainteresovane Rome smeštaj čeka i u Zavodu za vaspitanje dece i omladine „Beograd” u Bulevaru oslobođenja, kao i u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici.

J. C.

-----------------------------------------------------------

Nedostaje immotivacijaza školovanje

Leskovac - Romi u Leskovcu već 20 godina tradicionalno obeležavaju 8. april, Međunarodni dan Roma. Na jučerašnjem prijemu kod gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića, predstavnici romske nacionalnosti rekli su da lokalna samouprava dosta čini na poboljšanju njihovog statusa, ali da su još daleko od proklamovanih ciljeva.

Društvo socijalnih radnika Jablaničkog i Pčinjskog okruga Leskovac i Društvo „Rom” započeli su realizaciju projekta koji treba da pomogne deci i omladini romske populacije. „Već imamo neka saznanja o razlozima prekida školovanja. Najčešći razlog je taj što roditelji nemaju para, a ne manji razlog su i migracije. Jedan od razloga je i nedostatak motivacije i nedovoljna socijalna integrisanost. Moraćemo najpre da porazgovaramo sa roditeljima i da kod njih razvijemo svest o potrebi školovanja njihove dece. Problem je što ni roditelji po pravilu nisu završili školu, pa i sa njima teško ostvarujemo komunikaciju”, kaže za „Politiku” Vukica Ćukalović, predsednik Društva socijalnih radnika Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

M. Momčilović

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.