Izvor: RTS, 23.Dec.2020, 17:10

Lični podatak za popust – da li pristajete na to?

Toliko se govori o zaštiti privatnih podataka i bezbednosti na internetu, pa su rezultati ankete agencije Partneri Srbija o tome da je privatnost prevaziđena, jer svi sve znaju o nama, pomalo iznenađujući. Zašto je tako? Zašto bez mnogo premišljanja dajemo JMBG u prodavnicama, ili otisak prsta pri ulasku u teretanu?
Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija kaže za RTS da postoji jedan deo građana koji želi da ostvari određeni popust >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i hoće čak i da ostave podatke ako je popust dobar.

Kaže da jedan razlog jeste i finansijske prirode, a drugi je i taj što nisu svesni koje su posledice ako se ti podaci pogrešno koriste.
Prema njegovim rečima, tri su razloga za nelegalno korišćenje podataka – napažnja, neznanje ili zloupotreba.
Ukazuje da je jednom građaninu Srbije neko zloupotrebio podatke tako što je otvorio firmu pa su krenule da mu stižu fakture.
Ističe da treba apelovati na građane da razmisle pre nego što ustupe podatke.
"Pojam privatnost asocira sa privatnost doma, intimu u kući i unutar sva četiri zida. Čini se nedovoljna veza sa zaštitom podataka o ličnosti pa tako imamo i primere kršenja privatnosti", ukazuje Mišljenović.
Navodi da je evidentno da se u poslednjih 10-15 godina napravio pomak i da su građani svesniji opasnosti i svojih prava.
"Problem je što se u digitalnom okruženju opasnosti razvijaju brže nego što u javnosti možemo da stvorimo mehanizam za prevenciju, a dodatni aspekt je i pitanje kako same institucije i kompanije štite te podatke", ističe Mišljenović.
Napominje da građani na prvom mestu treba da pitaju zašto neko traži njihove podatke.
"Ako vam kažu 'takav je uslov', onda kažete da nećete i prijavite povereniku", rekao je Mišljenović ukazujući na primer da je jedna teretana tražila otisak prsta za članarinu, što je prijavljeno povereniku koji je reagovao i teretana više ne uzima otisak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.