Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 19:54

Lični podaci su vredniji od novca, kako ih zaštititi

"Neka ostane lično", naziv je kampanje koja počinje s ciljem da se podigne svest građana kako da zaštite lične podatke. Pokrenuli su je poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i OEBS.
Četiri godine imamo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali mnogi i dalje ne znaju kako ih štiti.

Ko sme da vam traži matični broj, da li je u redu da PIN platne kartice čuju svi u prodavnici, da li je dozvoljeno da nas na javnim mestima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snimaju kamere?
"Postoji istraživanje javnog mnjenja kojim je potvrđeno da, iako su zainteresovani za zaštitu podataka, ljudi o tome ne znaju mnogo. Zato je potrebna ovakva kampanja", ističe Jan Bratu, šef misije OEBS-a u Srbiji.
Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu informacija o ličnosti Milan Marinović objašnjava da na društvenim mrežama, posebno mlađi, olako ostavljamo lične podatke i da, pri tome, ne pročitamo politiku privatnosti. 
"Objavljivanje fotografija na profilima maloletne dece takođe može da bude opasno. Postoje internet predatori, a za tim tragaju po ceo dan", upozorava Marinović.
Osim spotova, kancelarija poverenika od jeseni kreće po Srbiji da građanima objasne da su lični podaci vredniji od novca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.