Lične karte sa čipom mogu da budu i elektronski potpis

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lične karte sa čipom mogu da budu i elektronski potpis

Ministarstva za telekomunikacije i unutrašnje poslove razmatraju mogućnost da se nove lične karte sa čipom koriste i kao elektronski potpis, izjavila je juče ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.



"Razgovori sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dobro idu i nadam se da će biti završeni do kraja ove godine", kazala je ona novinarima na konferenciji "Bizbaz" u Niškoj banji na kojoj je promovinano internet poslovanje.

MUP će na taj način postati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učesnik u stvaranju elektronske uprave u Srbiji, rekla je Matićeva.

Ona je kazala da će PTT u narednih desetak dana od ministarstva dobiti sertifikat za izdavanje elektronskih potpisa.

Elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem, bez svojeručnog potpisa, kao i da sklapaju ugovore i obavljaju druge poslovne transakcije preko interneta.

Sertifikat za elektronski potpis je garancija njegove autentičnosti, što je neophodno da bi elektronski potpis imao pravnu snagu svojeručnog potpisa.

Zakon o elektronskom poslovanju objavljen je u Službenom glasniku Srbije 21. decembra 2004. godine, a pravilnik za izdavanje elektronskog potpisa, koji je bio preduslov za izdavanje elektronskih potpisa, stupio je na snagu ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.