Izvor: Blic, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licence za nastavnike i vaspitače

Licence za nastavnike i vaspitače

Vaspitači i nastavnici od ove godine moraju da imaju licencu da bi radili u vrtićima i školama. U junu će svi profesori i vaspitači koji su položili stručni ispit automatski steći licencu za rad, dok će on biti obavezan za sve one kojima tek predstoji polaganje stručnog ispita.

Prema novom pravilniku o dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika u školama i vrtićima, koji je krajem februara doneo republički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministar Slobodan Vuksanović, pripravnici od ove godine imaju obavezu da polažu, osim stručnog, i ispit za dobijanje licence za rad. Ispit će se sastojati iz pisanog rada (priprema časa za nastavnika, izvođenja aktivnosti za vaspitača i eseja za stručnog saradnika) i usmenog dela - provere znanja, veština i sposobnosti za samostalno izvođenje nastave.

Jednom stečenu licencu vaspitači, nastavnici i stručni saradnici neće morati da produžavaju niti da obnavljaju. Ona će važiti sve dok je nastavnik psihički i fizički sposoban za rad, a pod određenim okolnostima licenca mu može biti suspendovana ili oduzeta.

Licenca može biti suspendovana ukoliko prosvetni radnik ne obavlja svoj posao kako treba, a ne ispravlja greške u radu ni pored stručnih primedaba. On je može povratiti tek kada bude ponovo položio ispit za licencu. Licenca se oduzima u slučaju da je prosvetni radnik treći put suspendovan, da je učinio delo protiv dostojanstva ličnosti i morala, ali i ako je osuđen za krivično delo, korupciju, falsifikovanje školskih dokumenata i primanje mita, određeno je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Podržavam odluku da se uvede licenciranje prosvetnih radnika jer smatram da mora da postoji odgovornost u svakom poslu, pa tako i u prosveti - komentariše uvođenje licenci profesorka Više škole za obrazovanje vaspitača Bojana Ostojić.

- Licenciranje je jedan od načina da se obezbede prave osobe za rad sa decom. Prosvetni radnici moraju imati u vidu da mogu ostati bez posla ako se ogreše o decu ili svoju profesiju - dodala je njena koleginica Gabrijela Grujić-Garić.

Studentima Više škole za obrazovanje vaspitača se, sa jedne strane, sviđa ideja o uvođenju licenci jer smatraju da će tako vaspitači i nastavnici više voditi računa o tome kako se ponašaju prema deci, ali im se sa druge strane ne dopada što to znači da će morati da polažu još jedan ispit. J. Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.