Izvor: B92, 17.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnji univerzitet u Prištini

Priština, Beograd -- Studenti iz Srbije koji tokom leta žele da obogate znanja moći će da pohađaju međunarodni Letnji univerzitet u Prištini.

Letnji iniverzitet pohađaće studenti i predavači iz regiona, Zapadne Evrope i SAD. Tokom kursa od 10. do 28. jula biće organizovano 15 tečajeva iz prirodnih i društvenih nauka, a sve troškove školarine i boravka snose organizatori, dok učesnici plaćaju simboličnu cenu od jednog evra.

Kao i svi projekti u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestvuju Srbi i Albanci, i ovaj neizbežno izaziva pitanja o mogućnosti mirnog suživota ta dva naroda na Kosovu. Pored nekoliko komentara da je dobro što takve stvari postoje, slušaoci emisije Uvećanje, na Radiju B92, u kojoj se govorilo o Letnjem univerzitetu u Prištini, pominjali su i zločine Albanaca nad Srbima i bezbednost nealbanaca na Kosovu. Jedan od učesnika u organizaciji tog projekta, student psihologije Mendurim Rašiti, kaže da u prethodne četiri godine studenti iz Srbije nisu imali nikakvih problema zbog svoje nacionalnosti i jezika kojim govore.

Student političkih nauka Uroš Kosanović, koji je prošlog leta bio u Prištini, kaže da se osećao prijatno. "Nije bilo nikakvih problema, mogli smo da se krećemo svuda po Prištini, postojala je samo preporuka UNMIK-a da se ne govore slovenski jezici. To je bila preporuka svima, i Slovencima i Hrvatima i Bugarima, da ne bi došlo do provokacija, mada toga nije bilo. Znam ljude koji su i na ulici pričali na srpskom, hrvatskom ili slovenačkom jeziku. Neki Albanci su imali defanzivne stavove, ali većina me je prihvatila bez ikakvih problema. Čak me je jedan učesnik pozvao kod sebe u vikendicu na jednom jezeru. Proveli smo ceo vikend tamo i bilo je baš dobro," kaže on.

Filip Pavlović iz nevladine organizacije Fraktal, koja je suorganizator tog događaja, kaže da svi treba da se zapitaju da li žele da održavaju brane između dva naroda ili realnost treba polako da se menja. "Prištinski Letnji univerzitet neće izmeniti realnost na Kosovu, ali će dati doprinos u tom pravcu. Mislim da svako lično iskustvo govori mnogo više nego bilo koji medij. Dobijali smo dosta kritika u Beogradu i Srbiji da stvaramo veštačku multietničnost na Kosovu time što pomažemo da u Prištinu idu i studenti iz Srbije, ali Fraktal i ja nemamo nikakve dileme i smatramo da je potpuno pogrešno ići tom logikom, već da treba otvarati nove puteve," kaže Pavlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.