Letelice pogodne za obuku i gašenje požara

Izvor: Glas javnosti, 01.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letelice pogodne za obuku i gašenje požara

BEOGRAD - Vojska Srbije planira da do kraja godine započne obimnu modernizaciju i digitalizaciju 15 školsko-borbenih aviona domaće proizvodnje „Supergaleb G-4“, a da sledeće godine, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, kupi jedan do dva ruska transportna helikoptera „Mi-17“.

Komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije general-major Dragan Katanić je u intervjuu povodom Dana avijacije rekao agenciji Beta da je „Mi-17“ izabran kao najpogodniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << helikopter za vojne ali i civilne potrebe jer se može koristiti i za gašenje požara i pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Prednost tog tipa letelice je i velika sličnost sa helikopterima „Mi-8“ koje Vojska Srbije ima nekoliko decenija, zbog čega će se izbeći dodatna ulaganja u obuku pilota i mehaničara.

Prema njegovim rečima, cena jednog helikoptera „Mi-17“ je oko pet miliona evra.

- Budućnost avijacije se ne može zasnivati isključivo na remontu, već je vreme da se polako uđe u proces obnavljanja - rekao je Katanić i podsetio da je poslednji avion iz inostranstva kupljen još 1987. godine - 16 „Migova 29“ iz Sovjetskog Saveza.

Katanić kaže da se u Ministarstvu odbrane trenutno odlučuje kojoj će inostranoj firmi biti povereni poslovi modernizacije i digitalizacije opreme domaćeg aviona G-4, nakon čega će biti omogućeno da se ti avioni upotrebljavaju sve do 2030. godine.

Cena modernizacije i digitalizacije G-4, prema proceni Katanića, biće između četiri i pet miliona evra po letelici u šta ulazi i generalni remont i produženje resursa do 2030. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.