Letargija vlada u srpskom turizmu

Izvor: Blic, 13.Sep.2009, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letargija vlada u srpskom turizmu

Turističke agencije pre i posle sezone za odmor u inostranstvu nude razne first i last ponude, gde su cene aranžmana znatno jeftinije. Međutim, ovih specijalnih ponuda za odmor u banjama ili na planinama u Srbiji nema, niti će ih uskoro biti.

Turističke agencije za to optužuju hotelijere po Srbiji, dok u Udruženju hotelijera „Hores" kažu da je u pitanju samo slaba konkurencija i „zatvorene" granice naše zemlje. U međusobnoj „paljbi" stradaju samo domaći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turisti, pa kao što za male pare ne mogu da putuju Evropom, tako ne mogu ni u svojoj zemlji.

U turističkoj agenciji „Jolly travel" za „Blic nedelje" kažu da rukovodioci državnih ali i vlasnici privatnih hotela baš i nisu zainteresovani za ovakve ponude. Kako ističu u ovoj agenciji, već godinama u srpskom hotelijerstvu vlada letargija i nikog ne interesuje kako da privuku više turista, bilo domaćih bilo stranih.

– Kad već imamo problem s vizama, pa ne možemo da putujemo kao svi Evropljani gde god želimo, bilo bi lepo kad bismo imali bar last minut ponude za odmor po banjama i planinama Srbije. Međutim, rukovodioce hotela koji su u državnom i društvenom vlasništvu, a izgleda ni vlasnike privatnih, ovo uopšte ne interesuje. Hotelijeri iz regiona svaki dan nam šalju nove ponude, dok od naših gotovo ni reč dok ih sami ne pozovete – kažu u ovoj agenciji.

U turističkoj agenciji „Sabra", za naš list kažu da po srpskim hotelima ima gotovo stalno praznih kapaciteta, ali da niko nije zainteresovan da ih popuni, na primer, last minut ponudom.

– Mnogi direktori hotela po Srbiji koji su mahom još u društvenom vlasništvu su neinventivni i nisu baš zainteresovani da nađu prave načine da privuku goste, niti ih to previše zanima – kažu u ovoj agenciji.

To su potvrdili i u „Argus tursu". Naime, kako ističu, mnogi hotelijeri se vode logikom bolje manje gostiju, a više zarade, odnosno cene.

– Njima nije u interesu da daju last minut ponudu, jer je to specijalna ponuda i aranžman se prodaje po manjoj ceni. Ovakve vrste ponuda ne zavise od agencija, već isključivo od hotelijera – kažu u „Argus tursu".

Međutim, Branko Krivokapić, direktor Udruženja hotelijera „Hores", misli drugačije. On smatra da postojanje ovih ponuda ne zavisi od hotelijera, već samo do nedostatka konkurencije na srpskom turističkom tržištu. Kako kaže, u Srbiji neće biti moguće specijalne ponude, poput last minut, dokle god su našoj zemlji zatvorene granice i nema „slobodnog" neba kojim bi mogle da lete kompanije čiji su letovi veoma pristupačni.

– Ne samo stranci, nego ni građani Srbije ne mogu po povoljnijim cenama da se odmaraju u banjama i na planinama, jer nema dovoljno konkurencije na našem tržištu. Kad od 1. januara sledeće godine počne da se primenjuje odluka o „slobodnom nebu" i kad počnu „low cost" aviokompanije da koriste naš vazdušni prostor, tada će i stranci moći u većem broju da dolaze. Time će se povećati konkurencija, pa će pasti cene i stvoriće se mogućnost za last minut ponude i za naše građane – kaže za „Blic nedelje" Branko Krivokapić, direktor Udruženja hotelijera „Hores".

Ni za etnoselo nema sniženja

– Last minut ponuda za seoski turizam nije niti će uskoro biti moguća kada je u pitanju seoski turizam. Naime, u inostranstvu agencije zakupe ceo hotel za sezonu od maja do septembra i onda tokom tih meseci dovode turiste, a u seoskom turizmu su kapaciteti mali. Svaki put kad hoćemo da odvedemo gosta u etnoselo, mi moramo da zovemo domaćina i proverimo ima li i kad slobodnog mesta – kaže za „Blic nedelje" Marko Cvetković iz turističke agencije „Etno travel", i dodaje da iako su etnosela interesantna i domaćim i inostranim turistima, potražnja još nije tolika da bi se ubacila i last minut ponuda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.