Izvor: RTS, 24.Nov.2021, 19:09

Leštane dan posle, varogasci dežuraju, meštani popravljaju kuće

Vatrogasci i dalje dežuraju u fabrici protivgradnih raketa u naselju Leštane, posle jučerašnje eksplozije. Za sada se zna da su na licu mesta stradala dva radnika, a 16 je povređeno. Formirana je Komisija za popis štete.
Kuća porodice Srećković je najoštećenija u tom delu Leštana, tako da je neophodna hitna sanacija.

"To je pištalo kao avion kad leti i detonacije su bile strašne, dok sledećeg trenutka nisam videla plafon da mi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pada na glavu", kaže Zorica Srećković.
Dušan Srećković dodaje da je kuća oštećena sa dva projektila.
"Jedan je ušao u gornji deo krova i oštetio međuspratnu ploču, napravio rupu u njoj, i izleteo kroz drugi deo krova", objašnjava Dušan.
Žitelji su, potreseni onim što im se desilo zbog eksplozije u pogonu za proizvodnju protivgradnih raketa, dan proveli u pokušaju da sami urade makar minimum, kako bi mogli da prespavaju u kućama koje su ostale bez prozora.
"Izleteli su svi štokovi, prozori su tako bili postavljeni da su svaki čas mogli da padnu. Mi smo morali sve to da vratimo nazad i to sve sad stoji klimavo", ističe Zdenka Kuzmanović.
Najviše kuća oštećeno je u Ulici maršala Tita, a brdo između ove ulice i pogona, u kome je dogodila eksplozija, sprečilo je da posledice budu još teže.
Na sednici Kriznog štaba konstatovano je da nijedan objekat nije oštećen toliko da u njemu više nije moguće živeti.
Tri komisije opštine Grocka danas su popisivale štetu.
Tehnički, posao bi mogle da završe već u četvrtak, ali to zavisi i od toga da li će policija dozvoliti pristup svim objektima, jer neki su u zoni koja je još blokirana.U fabrici dežuraju vatrogasne ekipe.
Tek kada i njima bude moguć pristup, biće poznato i koliko je tačno objekata oštećeno.
"Ovde ima sigurno 40-50 kuća koje su oštećene.", kaže predsednik Opštine Grocka Dragan Pantelić.
Grad Beograd i Opština Grocka će, osim sanacije, obezbediti i pomoć porodicama nastradalih i povređenih radnika.
Prema rečima predsednika Opštine Grocka, sve materijalne štete će se nadoknaditi, a izvođenje radova će početi po prioritetu posle sačinjenih zapisnika.
Iako će komisije obići svaki objekat, bilo bi dobro da oni koji trenutno u njima ne borave ili su možda na putu, pošalju nekog da proveri da li ima oštećenja.
Građani štetu mogu da prijave na broj 011 850-1312 lokal 257, svakog dana od 7.30 do 15.30.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.