Lepote Srbije: Ovčarsko-kablarska klisura

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepote Srbije: Ovčarsko-kablarska klisura

„Kad se iz pitomoga Čačka, pod veče pogleda ka zapadu uz lepu Moravu, dva sahata više zatvara se pogled dvama visokim klikovima. Oba vrha, vrhasti Ovčar s leve a zupčasti Kablar s desne strane, u modroj večernjoj svetlosti, stoje kao ogromni stupovi na vratima vodenim, odakle se valja Morava, najveća srpska voda“(M. Ilić, 1875.)
Ovčarsko-Kablarska klisura je biser prirode, obogaćen delima ruku vrednih neimara. Ono najvrednije i najlepše u njoj, od čega zastaje dah i što trajno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ostaje u sećanju, stvorila je sama priroda: bogatu i živopisnu floru i faunu, izvore tople i lekovite mineralne vode, izvore čiste pijaće vode koji su kao dragulji rasuti u zelenilu predela, brze i bistre planinske rečice, stoletne šume, sunčane proplanke i svež planinski vazduh, strme litice i blago zatalasane padine i pašnjake.
Ovčarsko-Kablarska klisura poznata je i kao 'Srpska Sveta Gora', zbog većeg broja manastira koji se nalaze na ovom području. Kao trajni spomenici srpskog neimarstva, duhovnosti i kulture, okruženi tišinom, zelenilom pitomih šuma i sunčanim padinama, u ovoj klisuri vekovima traju manastiri Vavedenje, Nikolje, Jovanje, Preobraženje, Sretenje, Svete Trojice, Blagoveštenje, Uspenije, Vaznesenje i Ilinje. Manastiri potiču iz srednjeg veka, a neki su kasnije obnovljeni. Pored manastira, na ovom području nalaze se još dva svetilišta – crkva Svetog Save i crkva – pećina Kađenica, koja je  svojevrstan sakralno memorijalni objekat.
U podnožju okomitih litica Kablara, a iznad same Morave, nalazi se Restoran “Dom” u kome pored specijaliteta tradicionalne kuhinje i vrhunskih pića, možete pronaći i kvalitetan smeštaj po izuzetno pristupačnim cenama. Za goste ovog restorana se organizuju splavarenja Moravom kroz najlepše delove klisure.
Mirko Miković


 
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.