Lekcije o ljubavi

Izvor: Politika, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekcije o ljubavi

Anketa sprovedena u 30 gradova Srbije pokazala je da je petina dečaka i tri odsto devojčica završnih razreda osnovne škole već seksualno aktivna

Sedamnaestogodišnja Maja je učenica trećeg razreda srednje škole koja je nedavno saznala da je u drugom mesecu trudnoće. Ona je jedna od 6.000 tinejdžerki u Srbiji koje svake godine na bolniji način nauče životnu lekciju "kako se prave bebe". Maja je i glavni "saveznik" u projektu emocionalnog opismenjavanja tinejdžera >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje sprovodi Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike. Naime, ona je glavna "glumica" većine psiholoških radionica u "Azbuci reproduktivnog zdravlja" – priručniku koji je namenjen nastavnicima i saradnicima osnovnih škola za rad sa učenicima završnih razreda osmoletki.
Rukovođeni idejom da je pubertet doba kad "priča o ljubavi obično udavi" i da je od pubertetlija potpuno nerazumno očekivati da slušaju lekcije o trudnoći, kontracepciji i polno prenosivim bolestima, autori priručnika su došli na ideju da kroz životne "drame" izmišljenih srednjoškolaca Maje i Petra tinejdžere uvedu u svet reproduktivnog zdravlja.

"Treba razumeti da su u prvim razredima srednje škole intimni odnosi sinonim za eksperimentisanje sa sopstvenom seksualnošću i da je to doba kad počinju prve ozbiljne emotivne veze, ali nastaju i prvi problemi kao što su neželjena trudnoća, abortus i sve posledice koje proizilaze iz takvog čina. Zbog toga emocionalnu edukaciju treba započeti u što ranijem uzrastu, jer prve emocionalne rane mogu biti veoma duboke", ističe Mirjana Rašević, direktor Instituta društvenih nauka i jedan od autora ovog priručnika.

Naša sagovornica naglašava da uverenje da smo mi patrijarhalno i konzervativno društvo vrlo uverljivo demantuju rezultati različitih istraživanja, koji svedoče da je seksualna aktivnost mladih u porastu i da tinejdžeri sve ranije stupaju u seksualne odnose. Anketa sprovedena u 30 gradova Srbije pokazala je da je petina dečaka i tri odsto devojčica završnih razreda osnovne škole već seksualno aktivna. Rezultati istraživanja iz 2000. godine svedoče da je svaka četvrta učenica drugog razreda srednje škole u Novom Sadu već imala intimne odnose, a po studiji iz 1960. svega 2,2 odsto učenica drugog razreda srednje škole je bilo seksualno aktivno.

Svake godine 6.000 adolescentkinja mlađih od 19 godina ode na abortus...

"S druge strane, veliki broj žena sve kasnije rađa prvo dete. Popis iz 2002. pokazuje da čak 70 odsto žena u dobi od 20 do 24 godine nema decu. Polovina žena između 20. i 29. godine još nije postala roditelj, kao i svaka četvrta žena između 30. i 34. godine", ističe Mirjana Rašević.

– Emocionalno opismenjavanje treba započeti što ranije – u nekim zemljama severne Evrope već u obdaništima počinje edukativni rad sa decom, a ideja ovog zdravstveno-preventivnog rada jeste da se početak seksualne aktivnosti "odloži" za punoletstvo. Naime, većina istraživanja govori da rano stupanje u intimne odnose nosi višestruke rizike po zdravlje adolescenata – devojke koje su imale prvi seksualni odnos pre 16. godine dvostruko češće obolevaju od raka grlića materice do 50. godine života.

– Treba takođe imati na umu da seksualno aktivne tinejdžerke trudnoća često "zadesi" na samom početku seksualnog života. Prema rezultatima niza svetskih studija, polovina svih predbračnih trudnoća nastane u prvih šest meseci veze, od čega čak petina u prvom mesecu seksualnog života. Upravo zbog toga je vrlo važno da tinejdžere pre stupanja u intimne odnose naučimo kako da se zaštite od trudnoće i polno prenosivih bolesti – objašnjava Mirjana Rašević.

Naša sagovornica ističe da "Azbuku" mogu da predaju profesori biologije, književnosti, geografije, zdravstvenog vaspitanja, fizičkog i građanskog vaspitanja. U njoj se nalaze "lekcije" o pubertetu, emocionalnom životu mladih, veštinama komunikacije, fiziologiji reprodukcije, adolescentnim trudnoćama, kontracepciji i polno prenosivim bolestima. Izdavanje "Azbuke reproduktivnog zdravlja" finansiralo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, s obzirom na to da planiranje porodice spada u resor rada ovog ministarstva.

Katarina Đorđević

[objavljeno: 23.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.