Lekari u srednjoškolskim klupama

Izvor: Politika, 26.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari u srednjoškolskim klupama

Sve je više nezaposlenih lekara koji u Kraljevu pohađaju srednju medicinsku školu, da bi se prekvalifikovali u medicinske tehničare i tako došli do zaposlenja

Kraljevo – Trenutno su na prvoj godini srednje medicinske škole u Kraljevu trojica polaznika sa fakultetskom diplomom, a trojica su već „maturirala". Lekari u pomenutoj školi pohađaju nastavu u okviru programa prekvalifikacije kako bi postali i medicinski tehničari i tako lakše pronašli posao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Nameće se, naravno, pitanje kako će pre doći do posla sa srednjoškolskom diplomom nego sa diplomom medicinskog fakulteta. Jer valja znati da je na evidenciji nezaposlenih u Kraljevu 42 lekara, a čak oko 200 medicinskih sestara, od kojih njih 180 opšteg smera, a nije mali broj onih sa desetogodišnjim „stažom"” čekanja na posao.

Prema rečima Smilje Stefanović, direktorke kraljevačke medicinske škole, đaci-doktori se spremaju za posao u inostranstvu, uglavnom u Norveškoj i Švedskoj.

– Lekari ovde uče predmete koje nisu imali na fakultetu, poput Nege pacijenata. Obučavamo ih i praktično, jer im je to znanje za posao tehničara neophodno. Inače, većinu ispita im priznajemo, ili ih lako polože. Imaju pet rokova u toku godine i mogu u svakom roku polagati više predmeta. Eto, od prošle godine započeli smo nastavu za ove prekvalifikacije, među prvim polaznicima bili su i lekari i njih trojica su već uspešno završili školovanje – kaže direktorka Stefanović za „Politiku".

Među trojicom lekara „srednjoškolaca početnika" je i Nikola Radojičić, koji je na kragujevačkom Medicinskom fakultetu diplomirao sa prosečnom ocenom višom od devetke. Njegov kolega sa fakulteta, a sada drug iz srednjoškolske klupe, koji ne želi da mu ime pominjemo u novinama, ima i još viši prosek, skoro pa čistu desetku...

– Obavio sam stažiranje na klinici u Kragujevcu, ali nema šanse da se zaposlim, pa moram ovako, najpre do diplome „medicinske sestre" opšteg smera pa onda, uglavnom uz pomoć privatnih veza, u inostranstvo. Tamo se nadam da ću uz rad na nekoj klinici uspeti da nostrifikujem diplomu medicinskog fakulteta i početi da radim kao lekar. Inače, nije u školi teško, evo baš narednog petka imamo pet časova nastave iz predmeta Nega pacijenata – kaže nam lekar – srednjoškolac Nikola Radojičić.

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 27/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.