Lekari savetuju da odmarate oči

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari savetuju da odmarate oči

BEOGRAD - Pogoršan vid zbog dejstva kompjutera predstavlja bolest sadašnjice, a dijapazon zanimanja koja zahtevaju višesatno gledanje u monitor je veoma širok, prenosi Tanjug. Ipak, postoje trikovi koji mogu da olakšaju boravak uz računar, a stručnjaci navode da bi svi zaposleni koji više sati dnevno sede uz kompjuter trebalo da provere vid pre nego što počnu da rade, kao i godinu dana posle.

Stručnjaci smatraju da treba koristiti odgovarajuće osvetljenje, jer je pogoršan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vid često posledica velike količine svetlosti koja dolazi spolja i jakog osvetljenja iznutra. Kada se uključi računar, svetlo bi trebalo da bude dvostruko manjeg intenziteta nego što je to slučaj u većini kancelarija, a sunčevu svetlost treba neutralisati tako što će se navući roletne ili zavese, a svetlost lampe treba podesiti na što diskretniju jačinu. Ako je moguće, monitor treba okrenuti tako da se prozori nalaze bočno od njega, umesto ispred ili iza.

KORINE VEŽBE

Takođe se preporučuje da se vežbaju i „istežu“ oči - svakih 30 minuta bi trebalo skloniti pogled sa monitora i usmeriti ga pet do deset sekundi na neki objekat koji se nalazi dalje, niz hodnik. Druga vežba koja pomaže jeste da se osoba 10 sekundi zagleda u neki dalji objekat, a onda 10 sekundi u bliži i ovu vežbu treba ponoviti 10 puta. Da bi se sprečilo oštećenje očiju, stručnjaci savetuju da se na svakih sat vremena napravi pauza od deset minuta.

Na monitor bi trebalo postaviti antirefleks zaštitu, a ako nosite naočare, na njih bi trebalo da se stave antirefleks stakla. Lekari preporučuju da se podesi oštrina na kompjuteru i da se što češće trepće, jer se na taj način oči ne isušuju i izbegava se iritacija.

Ako oči često suze, trebalo bi konsultovati očnog lekara, koji bi u tom slučaju mogao da prepiše neke kapi za oči koje se koriste tokom dana.

Svima koji posao obavljaju sedeći, lekari savetuju vežbe tokom sedenja, ali najbolje je da se što češće ustane, protegne ili se urade kratke vežbe za ruke, noge, leđa, vrat i ramena. Od koristi takođe mogu biti vežbe istezanja ili čučnjevi.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Odmorite oči od kompjutera

Izvor: Kurir, 16.Sep.2008, 07:37

Pogoršan vid zbog dosta vremena koje provodimo ispred kompjutera predstavlja bolest sadašnjice, a dijapazon zanimanja koja nalažu višesatno i neretko celodnevno sedenje uz monitor je veoma širok. Odgovarajuće osvetljenje je veoma važno, jer je pogoršan vid često posledica velike količine svetlosti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.