Lekari brane direktorku novobeogradskog Doma zdravlja

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari brane direktorku novobeogradskog Doma zdravlja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ne odustaje od zahteva za smenu dr Katerine Vekić, direktorke ove ustanove

Povodom smrti šesnaestomesečne Natalije Tešić, koja je 30. maja preminula od meningitisa, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ne odustaje od zahteva za smenu dr Katerine Vekić, direktorke Doma zdravlja „Novi Beograd”. Sa Samita gradonačelnika u Beču, pre dva dana, poručio je da „deklarativna zaštita” koju kolege pružaju direktorki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vekić ne vodi ničemu budući da je, kako je naglasio, zdravstvena inspekcija utvrdila da su postojali propusti u radu. Đilas je takođe istakao da bi bilo bolje da se „zaposleni okrenu sebi, da urade što više kako bi što kvalitetnije lečili decu i sugrađane".

I juče su u kabinetu gradonačelnika ponovili Đilasov stav i podsetili da je Gradsko veće na poslednjoj sednici donelo predlog rešenja o razrešenju direktorke Doma zdravlja „Novi Beograd” koji je upućen Skupštini grada Beograda. Gradski poslanici će, kako nam je rečeno, o ovom pitanju odlučiti na sednici koja će biti zakazana u toku juna.

Ipak, dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, smatra da je javno istupanje gradonačelnika Dragana Đilasa o ovoj temi neprimereno.

– Dragan Đilas je jedini od svih funkcionera koji se javno izjašnjava o ovom pitanju i koji je odmah znao da je došlo do lekarske greške. Ja sam lekar i ne mogu da tvrdim da je bilo greške sve dok ne budu objavljeni izveštaji svih institucija koji se čekaju. Ostavka jeste moralni čin, ali ne može da se iznuđuje – izjavio je dr Cvetić juče za „Politiku”.

On je takođe naglasio da kolege dr Katerine Vekić i sindikalni predstavnici imaju pravo da stanu u odbranu svoje direktorke. Po rečima našeg sagovornika, mora se verovati određenim institucijama i procedurama koje sprovode zdravstvena inspekcija, Etički komitet lekarske komore Srbije i Javno tužilaštvo.

– Svedoci smo smrti deteta i to je najgore što može da se desi, ali već 15 dana se neprestano doliva „ulje na vatru" i to je kontraproduktivno. Svakodnevno slušam žalbe lekara koji tvrde da im je rad bukvalno onemogućen jer je nivo nepoverenja pacijenata jako porastao. Stvorene su dve suprotstavljene grupe: u jednoj su lekari, a u drugoj pacijenti, a tako ne treba da bude. Mi postojimo radi pacijenata i nismo njima suprotstavljeni. Na istoj smo strani – naglašava dr Cvetić.

J. Popadić

----------------------------------------------------------------

Pacijenti više ne veruju doktorima

Zaposleni u Domu zdravlja „Novi Beograd” traže zaštitu od ministra zdravlja i lekarskih komora

– Ne bih menjala doktorku i ne volim da moju ćerku, koja se slučajno isto zove Natalija, pregleda drugi lekar. Imam neograničeno poverenje u nju, jer prati zdravstveno stanje moje mezimice otkad se rodila. Potvrda njene posvećenosti i savesnog rada jesu brojni roditelji koji su odabrali da baš ona brine o njihovoj deci – kaže Marijana Stamenković, izlazeći iz iste ordinacije u koju je dovođena nesrećna šesnaestomesečna devojčica.

Život tri doktorke koje su lečile tragično preminulu Nataliju Tešić, kako nam je jedna od njih rekla, pretvorio se u pakao, a posledice medijske pažnje osećaju i njihove porodice. U hodnicima Doma zdravlja u Novom Beogradu može se čuti da su doktorke najviše povređene prevremenim i mnogobrojnim osudama onih koji nisu u medicinskoj struci.

„Nepravedne i nedokazane optužbe će se vremenom rešiti, ali mrlja na životnoj i profesionalnoj biografiji i stres koji lekar doživi su nepopravljivi”, komentarisali su juče doktori u Domu zdravlja „Novi Beograd”.

Prošireni stručni kolegijum i predstavnici svih sindikata ove zdravstvene ustanove pružaju podršku koleginicama, ne odobravaju i ne dozvoljavaju da aktuelna direktorka Katerina Vekić podnese traženu ostavku.

– Celokupna situacija doprinela je porastu nepoverenja i nezadovoljstva pacijenata. Lekari i sestre osećaju se poniženo i bespomoćno. Nemamo zaštitu i tražimo je od nadležnih institucija. Na prvom mestu od ministra zdravlja jer mislimo da autoritetom može i treba da zaustavi progon zdravstvenih radnika. A isto tražimo i od Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva. Veoma je bitno da se precizno definiše pojam lekarske greške da se ne bi svaki neželjeni događaj nazivao tim imenom – objašnjava dr Milica Radović, pomoćnik direktora Doma zdravlja.

Ona je dodala da razumevanje i podršku zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi dobijaju od nekadašnjih kolega koji su sada penzionisani i od dugogodišnjih pacijenata.

– Bivše kolege zameraju što se za nekoliko nedelja srušio decenijama građen ugled ove ustanove, i to zbog nepotvrđenih sumnji. Obdukcioni nalazi nisu urađeni, a interna i spoljna kontrola nije utvrdila nepravilnosti u radu lekara koje bi bile od ključne vrednosti. To je uostalom potvrdio i ministar zdravlja – kaže doktorka Radović.

Prema njenim rečima, borba kolektiva protiv inicijative gradonačelnika da direktorka bude razrešena dužnosti usmerena je prema odbrani lekarske profesije, a ne udobne „fotelje”.

M. Simić

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sindikat podržao Dom zdravlja

Izvor: B92, 11.Jun.2009

Beograd -- Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržao je stavove Proširenog stručnog kolegijuma Doma zdravlja Novi Beograd i sindikalnih organizacija te ustanove...Dom zdravlja "Novi Beograd" saopštio je ranije da kolege i predstavnici svih sindikata te zdravstvene ustanove ne odobravaju i ne dozvoljavaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.