Lekari UPOZORAVAJU: U ovim zemljama vam PRETI OZBILJNA ZARAZA!

Izvor: BKTV News, 03.Nov.2017, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari UPOZORAVAJU: U ovim zemljama vam PRETI OZBILJNA ZARAZA!

Vodite računa!

U prvih deset meseci ove godine u Srbiji je registrovano 11 slučajeva obolevanja od malarije, a kako za Telegraf.rs kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svi zaraženi bolest su dobili u zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike koje su malarične.

Srbi koje je ove godine ujeo malarični komarac i zarazio ih, zapravo su boravili u pet zemalja.

"Obolevanje je registrovano kod osoba nakon povratka iz Gvineje, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Gane i Nigerije, Malija i Pakistana", navode u Institutu "Batut".

Malarija je najučestalija tropska i smrtonosna bolest, koju prenosi ženka komarca iz roda anofeles (anopheles).

Ona je u bivšoj Jugoslаviji iskorenjenа još 1964. godine, međutim, pošto Srbija ima ovog komarca koji još nije zarazan, Svetska zdravstvena organizacija je ovo područje proglаsilа prijemčivim zа ovu drevnu bolest poreklom iz Afrike.

U međuvremenu, dok se ne pojavi i naša domaća malarija, decenijama se kod nas beleže samo importovаni odnosno uvezeni slučаjevi.

I tome se, naravno, može stati na put. Neophodno je da svi koji putuju u malarična područja poput ovih zemalja uzimaju antimalaričnu profilaksu. 

Ona se uzima nedelju dana pre, sve vreme boravka u zaraženom području, i mesec dana nakon povratka.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.