Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari: Apsolutno protiv marihuane

Beograd -- Pre nekoliko nedelja na beogradskom ulicama prvi put je organizovana protestna šetnja sa zahtevom za legalizaciju marihuane.

Po važećim odredbama krivičnog zakona, samo posedovanje bilo koje količine marihuane, predstavlja krivično delo. Da li treba legalizovati kanabis i koliko je ta biljka uopšte štetna, pitanje je koje već više godina okupira zemlje zapadne Evrope, a sada je počelo i da se otvoreno postavlja u Srbiji.

Za razliku od alkohola, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marihuana nije zakonski i društveno prihvatljiva. Dr Dragan Pajić, iz Centra za lečenje mladih toksikomana, apsolutno je protiv legalizacije marihuane: "Marihuana jeste droga. Ne postoji podela na lake i teške droge. Marihuana jeste droga, pogotovo za decu koja su u razvoju. Prvi put kad neko uzme psihoaktivnu supstancu kao marihuanu, već je izmenio svoju percepciju, odnosno opažanje, izmenio stanje svesti, izmenio samokritičnost, izmenio kontrolu svog ponašanja i to prvo uzimanje može da bude fatalno".

Umetnici su najčešći zagovornici legalizacije indijske konoplje. Beogradski reper Ajs Nigrutin otvoreno u svojoj muzici propagira marihuanu: "Svi su na nečemu, razumeš. A od svih tih najbolje je po meni, najzdravije je imati svežu dobru, lepu marihuanu. Što bi tebi kao zemljaninu ove planete neko zabranio da ti imaš 3- 4 biljke i da unosiš u sebe. Ti nikom ne smetaš".

Profesor Krivičnog procesnog prava i kriminalistike na Pravnom fakultetu, Milan Škulić, kaže da pobornici legalizacije marihuane, najčešće pominju, da bi država novac koji bi dobila od legalizacije, mogla da uloži u borbu protiv težih droga: "Još se kaže da u stvari često tim putem i veliki profit zbog cene koja je viša ako je to nešto nelegalno ide u ruke organizovanog kriminala,što je opet samo po sebi dosta opasno. To u principu jeste tako, ali šta bi bilo kada bi se recimo dekriminalizovalo. Tad bi ta droga postala dostupna, samim tim bi veći broj korisnika postojao, ali bi se opet tržište preorijentisalo na još neke teže droge, još opasnije i samim tim bi se ti efekti vrlo brzo istopili".

Sa legalizacijom kanabisa najdalje je otišla Holandija; tamo se marihuana prodaje u specijalizovanim kafeima zbog čega je broj narkomana koji koriste takozvane teške droge opao.

U nekoliko zemalja zapadene Evrope marihuana se koristi kao sedativ u medicini. Pre 15 godina u Srbiji je pokrenuta inicijativa za legalizaciju marihuane. Inicijator je bio poznati pisac David Albahari, a njemu su se tada pridružile i neke ličnosti iz javnog života.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.