Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekar samo s licencom

Beograd -- Lekari od naredne godine neće moći da se bave tom profesijom ako nemaju licencu za rad, ali se još nisu svi lekari registrovali.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja Tomislava Stantića, lekarska licenca je dokument koji garantuje da lekar poseduje sva neophodna znanja, prema svetskim standardima. "Članstvo za lekare koji žele da rade je obavezno u Lekarskoj komori. Mora se imati licenca, to je tako svuda u svetu", kaže Stantić.

"Članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće biti obavezno za lekare koji su na stažu i za one koji nisu zaposleni, ali svako ko se bavi zdravstvenom strukom mora da ima licencu za rad, to je jasno", kaže on.

Do kraja oktobra, oko 25.000 lekara u Srbiji je moralo da se upiše u registar Srpske lekarske komore. Međutim, u Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije ukazuju na to da zakon neprecizno određuje šta se radi s lekarima koji nemaju licencu.

"Kao leks specijalis, Zakon o zdravstvenoj zastiti kaže da lekar mora imati licencu, ali ne stoji da može da dobije otkaz ako je nema, nego da mora da radi pod nadzorom lekara koji ima licencu", kaže Nevenka Dimitrijević, predsednica tog sindikata. "To nas dovodi u apsurdne situacije, koje moramo da razjasnimo", kaže ona.

Uslovi koje lekari moraju da ispune kako bi postali članovi Komore jesu posedovanje diplome medicinskog fakulteta, dokaz o položenom stručnom ispitu, upis u registar Srpske lekarske komore i potvrda da nisu osuđivani za dela nesavesnog lečenja.

Osim toga, suma koju će lekari morati da izdvoje za upis je 8.000 dinara, dok će članarina biti 0,8 odsto mesečnih primanja.

"Što se tiče Statuta, ono što najviše zameramo je da će članarina biti plaćana kao procenat od plate, 0,8 odsto", kaže Nevena Dimitrijević. "Mislimo da nije fer i da nije korektno da se nejadnaka suma novca oduzima lekarima jer onda nismo ravnopravni", kaže ona.

Svaku lekarsku grešku pravno ili fizičko lice moći će da prijavi Lekarskoj komori, koja će proslediti slučaj sudu časti. Greške će biti sankcionisane privremenim ili trajnim oduzimanjem lekarske licence, navode lekari.

"Mi smatramo da treba popraviti ugled lekarske profesije. Drugo, pacijenti će na taj način biti informisani o stvarnom narušavanju i nestručnom radu, što će i biti zadatak Lekarske komore", kaže Snežana Despotović-Kušljević iz Doma zdravlja Palilula u Beogradu.

"Na neki način, i pacijenti će imati pravu sliku o radu u zdravstvenim ustanovama", kaže ona.

Nezaposleni lekari imaće pravo na licencu, ali neće plaćati članarinu. Penzionisani će biti upisani u registar, ali neće dobijati licence, dok lekari na stažu nemaju pravo na licencu dogod ne polože državni ispit.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.