Legija se na leto seli u Zabelu

Izvor: B92, 03.Apr.2010, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija se na leto seli u Zabelu

Beograd -- Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Radomir Marković biće na leto prebačeni u najbezbedniji zatvor u Srbiji, u okviru požarevačke Zabele.

Direktor Uprave za krivične sankcije, Milan Obradović kaže za "Blic" da će prebacivanje najpoznatijih zatvorenika, među kojima su i Ulemek, Jovanović i Marković, biti organizovano na leto. Obradović kaže da će oni biti prebačeni u najbezbedniji zatvor u Srbiji, koji se nalazi u okviru požarevačke Zabele. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Zbog iskustava iz inostranstva u toku je postavljanje sajli iznad otvorenog dela zatvora, gde je i staza za šetnju zatvorenika, kako bi se sprečio i prilaz iz vazduha, na primer helikopterima. Pri kraju je i bezbednosna provera budućih zaposlenih. Ostalo je da se obavi psihofizičko testiranje kandidata u Centru za obuku i stručno usavršavanje u Nišu. Donosi se i novi pravilnik o tretmanu, kojim će se smanjiti lični odnos zaposlenog i zatvorenika", kaže Obradović.

On navodi da se završava i opremanje zgrade, pored zatvora, gde će biti smešteni čuvari koji nisu u smeni, ali će biti blizu u slučaju potrebe.

"Čekamo da stignu svi instrumenti za ambulantu jer smo planirali da se tamo obavljaju svi pregledi, osim onih najtežih, da bi se izbegao rizik transporta. U zatvoru će biti i ultrazvuk", kaže on na pitanje zbog čega je odloženo na leto.

On dodaje da zatvorenici za sada poštuju pravila služenja kazne.

"Nijedan nije narušavao kućni red u poslednjih godinu dana. Insistira se da službenici imaju odsečan i korektan odnos sa njima", kaže on.

Na pitanje o korupciji Obradović kaže da su prošle godine pokrenuta 242 disciplinska postupka protiv zaposlenih.

Zbog korupcije i nezakonitog rada sa posla je za sada udaljeno 11 zaposlenih. Na primer, 11 radnika zatvora u Leskovcu su u pritvoru.

Među njima su bivši upravnik i jedan vaspitač. Tu istragu smo pokrenuli sami i zatim radili sa policijom do hapšenja.

"Na osnovu naših informacija jedan vaspitač je uhapšen na delu, dok je uzimao 1.000 evra da bi omogućio pogodnosti osuđeniku. Istraga je proširena na dva slučaja mita. Ima mnogo takvih primera. U 2009. izvršeno je 8.227 pretresa, nađeno je 1.110 mobilnih telefona i 550 komada hladnog oružja. U Zabeli smo presekli kanal švercovanja droge koja je bila sakrivena u duplom poklopcu kanistera za kuvanu hranu. Samo tada je nađeno 180 grama droge", dodaje Obradović.

"Trenutno ima više od 11.000 zatvorenika, a početkom 2009. bilo ih je 9.600. Prema evropskim standardima sadašnji sistem bi mogao da ima maksimalno 7.500 zatvorenika. Pri kraju smo završetka gradnje novog zatvora povećane bezbednosti u Padinskoj skeli za 500 osoba i očekujemo da će na leto tamo biti prebačeni zatvorenici. Ministarstvo pravde dobilo je kredit od 20 miliona evra kojim će se graditi novi zatvori u Kragujevcu i Pančevu. Uskoro počinje i izgradnja novog bloka zatvora u Kruševcu", kaže on.

Obradović dodaje da će izgradnja novih zatvora u Novom Pazaru i Užicu sačekati sledeću godinu.

!Sa misijom OEBS sarađujemo na reformi zatvorskog sistema, posebno na uvođenju alternativnih sankcija, kojima se osuđenici šalju na društveno koristan rad, što rasterećuje zatvore. Potpisaćemo ugovor sa vlastima Novog Sada o sprovođenju alternativnih sankcija, a takvi ugovori postoje sa Beogradom, Suboticom i Valjevom. U završnoj fazi smo i sa očekivanom primenom sistema narukvica za one koji će biti u kućnom pritvoru. Do leta ćemo naći najboljeg i najjeftinijeg proizvođača opreme, a propisi već postoje", kaže Obradović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.