Izvor: B92, 07.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija kao izborna tema

Beograd -- Legalizacija bespravno podignutih objekata najčešća je tema predizbornih kampanja kandidata za gradonačelnike Beograda.

Oni uglavnom obećavaju bržu i jeftiniju legalizaciju, dok sadašnji predsednik Vlade Beograda i kandidat demokrata Nenad Bogdanović tvrdi da su to laži radi sticanja političkih poena. Ipak činjenica je da su svi rokovi probijeni. Oko 150.000 domaćinstava čeka na legalizaciju objekata u Beogradu, a zahteve je podnelo novembra prošle godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prema zakonu u roku od 60 dana trebalo je da dobiju odgovore što se uglavnom nije dogodilo.

Kako je B92 saznao u ovoj godini sklopljeno je svega 306 ugovora, i naplaćeno je 130,5 miliona dinara. Predsednik Gradske Vlkade i kandidat demokratske stranke za gradonačelnika Nenad Bogdanović smatra da je puno urađeno: "Ovaj zakon je amnestija. Da li je mnogo ili puno, ja sam lepo rekao: za 12 godina važenja takozvanog zakona o legalizaciji, deset puta je manje legalizovano objekata sa privremenim dozvolama, nego sada za šest meseci", kazao je Bogdanović.

Inače, Beograd je podeljen po zonama odnosno po atraktivnosti lokacija. Tako je kvadrat najskuplji u ekstrazoni na Dedinju ili Senjaku i košta od 25-75 evra, a najjeftini u Rušnju Ostužnici ili Ovči gde košta od jedan i po do sedam evra.

Kandidati za gradonačelnika Beograda, Bogdanović, Drakulić i Bošnjak veruju da je legalizovanje divlje gradnje prioritet Beograda. O tome, Bogdanović kaže: "Mislimo da je to minimum koji treba da plate ljudi za uređenje građevinskog zemljišta koji su gradili kuće bez dozvola, u odnosu na sve one koji su izgradili kuće sa građevinskim dozvolama".

Drakulić se zalaže za olakšanje uslova legalizacije: "Moj program predviđa ubrzavanje procesa legalizacije, smanjenje iznosa koji će građani plaćati za legalizaciju i mogućnost da oni to plaćaju u ratama"

"Onog momenta kada postanem gradonačelnik, jedan od prioriteta će biti legalizacija. To će biti vrlo brzo rešeno", kaže Branka Bošnjak.

Kandidat NDS-a Slobodan Vuksanović kaže da negde kvadrat može da košta i 1 evro i da sve može da se završi za nekoliko meseci. Nebojša Čović smatra međutim da pre svega građani moraju da znaju u šta će biti uložen novac od legalizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.