Led uništio letinu

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led uništio letinu

Grad je preksinoć oko 22 sata opustošio najplodnije njive na desnoj obali Zapadne Morave, a zemljoradnici tvrde da su samo sporadično čuli pucnje s protivgradnih stanica

Čačak – Grad je preksinoć oko 22 sata opustošio najplodnije njive na desnoj obali Zapadne Morave, nizvodno od Čačka, uništivši letinu na stotinama hektara u Atenici, Trnavi, Balugi, Vapi, Zablaću, Kukićima, Mršincima, Slatini. Komadi leda, koji su dostizali veličinu jajeta, padali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su dvadesetak minuta.

Bogoljuba Veličkovića, domaćina iz sela Zablaće, zatekli smo juče pre podne kako zgrće led u svom dvorištu, koji se tu zadržao i čitavih 12 sati posle nepogode. U susednom domaćinstvu njegovog brata od strica Miloša Veličkovića do preksinoć je bio voćnjak prepun roda.

– Za ovu sezonu je završeno. Sad moram da lečim stabla kako bi nešto rodilo dogodine – veli nam Miloš, dodajući da mu je grad desetkovao i šest hektara pod krompirom, 30 ari tek posađenog kupusa, kukuruz i rasad.

Ratari su juče pre podne obilazili, sa nevericom, svoje parcele u zablaćkom polju. Milenko Popović (53) ima u krugu šest hektara krompira i hektar luka, od čijih stabljika nije ostalo ništa.

– Krompir je postradao 80 odsto, a poslednjih deset godina nije bio bolji – kaže Milenko.

Samo u tri sela – Zablaću, Vapi i Balugi – pod krompirom je bilo 500 hektara, a na tim njivama šteta je skoro stoprocentna. Zemljoradnici se žale da su samo sporadično čuli pucnje s protivgradnih stanica u svom kraju, a Radarski centar u Užicu saopštio je da je u toku nevremena dejstvovano sa 21 protivgradne stanice odakle su ispaljene 62 rakete.

G. Otašević

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.