Lečić: Grejanje u Srbiji uglavnom bez problema

Izvor: Blic, 18.Okt.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečić: Grejanje u Srbiji uglavnom bez problema

Sve toplane u Srbiji uspešno su počele isporuku toplotne energije potrošačima i od 15. oktobra, od kada je zvanično počela grejna sezona, uglavnom nema problema sa grejanjem, a očekuje se da do kraja nedelje budu rešena i sporna pitanja sa NIS-om, izjavio je danas Tanjugu predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

On je napomenuo da na početku grejne sezone uvek ima određenih problema, kao što je na primer slučaj sa Loznicom, gde polovina potrošača ima problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa grejanjem, zbog nerešenih pitanja sa energetskom firmom "Dekotrom", ali je dodao da očekuje da će ti problemi uskoro biti rešeni.

Lečić je rekao da su sa grejanjem počele i one toplane u Srbiji koje nisu mogle da obezbede potrebne količine energenata, zbog ranijih dugova prema dobavljačima, podasetivši da su one za početak grejne sezone dobile mazut iz Robnih rezervi.

On je istakao da će narednih dana biti nastavljeni razgovori kako bi se rešila preostala sporna pitanja toplana i dobavljača i izrazio očekivanje da će do kraja ove nedelje biti rešena ta pitanja sa Naftnom industrijom Srbije.

Lecić je rekao da ne očekuje da će biti problema sa "Srbijagasom" i isporukama potrebnih količina gasa toplanama, s obzirom da, kako je kazao, toplane i pored dugove prema tom preduzeću imaju korektne odnose sa "Srbijagasom".

On je rekao da nova metodologija za obračun cena grejanja, koju je predložilo Ministarstvo energetike, treba ovih dana da bude usvojena i izrazio očekivanje da će ona početi da se primenjuje za oko mesec dana.

Lečić je pojasnio da bi primena te metodologije omogućila da se korekcija cene grejanja vrši kada i korekcija cene energenata, ističući da će njome biti jasno definisani kriterijumi za određivanje cena grejanja kod svih toplana.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović takođe je potvrdio Tanjugu da su sve toplane u Srbiji 15. oktobra uglavnom počele sa grejanjem i da se isporuka toplotne energije odvija bez većih problema.

On je najavio da će u sredu, 20. oktobra biti održan sastanak vladine Radne grupe za sigurno snabdevanje energentima, posle koga će na tu temu moći više da govori.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.