Leči se tek svaki deseti narkoman

Izvor: Blic, 25.Jun.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leči se tek svaki deseti narkoman

U Srbiji, prema novim procenama, živi oko 60.000 zavisnika od droga, a samo deset odsto njih se leči. Prema podacima koje je na jučerašnjoj konferenciji izneo prof. dr Nikola Vučković, supstituciona terapija, koja će se uskoro primenjivati i u našoj zemlji, u Švajcarskoj je dovela do znatnog smanjenja broja zavisnika na godišnjem nivou, dok se u Sloveniji uspešno ovom terapijom leči oko 4.000 zavisnika - 25-30 odsto je na buprenorfinskoj terapiji, 50 odsto na metadonskoj terapiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok je 15-20 odsto na drugim lekovima. Novac zarađen od droge treba uložiti u lečenje zavisnosti, predlažu iz Ministarstva zdravlja

- U Srbiji je prošle godine usvojena Nacionalna strategija za lečenje bolesti zavisnosti. Primena supstitucione terapije u lečenju zavisnosti jedna je od ključnih stavki u Nacionalnoj strategiji. Pored metadonske terapije, koja se primenjuje u četiri metadonska centra, u planu je uvođenje novih terapijskih pristupa u lečenju bolesti zavisnosti. Pre svega, radi se o uvođenju novog leka „buprenorfina", koji je Svetska zdravstvena organizacija proglasila esencijalnim - istakao je dr Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, i dodao da bi sva sredstva koja MUP ubuduće zapleni onima koji su svoju imovinu stekli prodajom psihoaktivnih supstanci trebalo usmeriti za pomoć supstitucionoj terapiji.

Psihijatar prof. dr Nikola Vučković, član Komisije za suzbijanje narkomanije pri Institutu za psihijatriju u Kliničkom centru Vojvodine, ističe da primena supstitucione terapije u lečenju zavisnosti, koja je na veoma visokom nivou u zemljama Evropske unije, donosi značajne rezultate kada je reč o izlečenju.

- Terapija „metadonom" se primenjuje kod težih oblika zavisnosti i ona omogućava zavisnicima odvikavanje od droga i pod nadzorom lekara. Pacijentima se postepeno omogućava da vode normalan život, a posle određenog vremena može doći i do potpunog prestanka korišćenja leka. Naši metadonski centri su formirani po ugledu na Sloveniju - kaže dr Vučković za „Blic".

U Vojvodini je u metadonski program uključeno 547 zavisnika, u Beogradu 260, u centralnoj Srbiji 424, a u južnoj Srbiji 246.

Pored metadonske terapije, u planu je uvođenje novih programa lečenja kao što je terapija „buprenorfinom", lekom koji je trenutno u procesu registracije. Mogu da ga koriste pacijenti koji su već u programu metadonskog lečenja kao sledeću fazu u lečenju, budući da uz lekarski nadzor ovaj lek može da dovede do potpunog izlečenja i vraćanja normalnom životu.

Brojke

- Oko 70-80 odsto mladih uzrasta od 15 do 25 godina bilo u kontaktu s opojnim drogama (procena MUP-a)

- poslednjih godina među zavisnicima evidentira se sve veći broj dece mlađe od 14 godina

- oko 60.000 zavisnika od droga postoji u Srbiji

- 10 odsto od ovog

broja se leči

- Ako se posmatra period od 2005. godine pa do danas, broj zavisnika koji se uključuju u metadonski program konstantno raste. Iskustva metadonskih centara pokazuju da se primenom ove vrste terapije u značajnoj meri smanjuje broj recidiva i broj krivičnih dela. I što je najvažnije, prema ocenama pacijenata koji su uključeni u program, značajno im se poboljšava kvalitet života - dodaje dr Vučković.

Slična iskustva iznosi i dr Jasna Daragan, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu, i potvrđuje da navedene terapije služe za odvikavanje zavisnika od opijata, prvenstveno heroina, ali i kao terapija za održavanje.

- To održavanje podrazumeva da se pacijentu svakog dana daje određena doza leka, čime mu se omogućava normalan život i izbegava situacija da dane provodi u potrazi za drogom - kaže za „Blic" dr Jasna Daragan-Saveljić.

I njeno iskustvo pokazuje da ovaj vid terapije daje dobre rezultate. Zavisnici tablete svakodnevno dobijaju u bolnici, nakon čega idu kući, a oni stabilni dobijaju terapiju za više dana da ne bi morali svakodnevno da dolaze.

Takozvana terapija za održavanje primenjuje se i u privatnim zdravstvenim ustanovama za lečenje bolesti zavisnosti. Dr Jasmina Knežević-Tasić, direktorka Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti i drugih psihijatrijskih poremećaja „Lorijen hospital" u Beogradu, upozorava da je pre davanja ovakve terapije veoma bitno da se postave precizne indikacije jer je šteta primenjivati je na mlađe zavisnike koji pre toga nisu pokušavali da se odviknu od opijata.

- Supstituciona terapija može da se primenjuje veoma dugo, a pacijent je sve to vreme i fiziološki i psihički opijatski zavisnik. Naravno, ova terapija je dobra jer se na ovaj način suzbija kriminal i ostale nevolje koje idu uz narkomaniju - napominje ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.