Izvor: B92, 08.Avg.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje u Turskoj o trošku države

Beograd, Istanbul -- Pacijenti sa srčanim problemima, kao i oni koji boluju od različitih vrsta tumora, i ubuduće će se o trošku države moći lečiti u Istanbulu savremenim metodama.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje i turska bolnica Adžibadem, koji sarađuju već skoro dve godine, ozvaničili su saradnju potpisivanjem memoranduma.

Glavobolje, brzo umaranje i dezorijentisanost u prostoru pre 5 godina naterale su tada 27-godišnjeg Sretena Stefanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ode kod lekara. Dijagnoza je bila poražavajuća - težak oblik tumora na mozgu.

Prognoze su, kako kaže Sretenov otac Rade, bile još gore. "Statistike su bile porazne, nisu davale godine života, već samo mesece", kaže on.

Usledila je istrajna borba cele porodice. Posle dve operacije, agresivnih zračenja i gomile veoma skupih lekova, Sretenovo stanje se poboljšalo. Sreten, inače nastavnik u školi, vratio se na posao i četiri godine živeo potpuno normalno. Tada se javio recidiv. Neurohirurzi sa kliničkog centra procenili su da je najbolje da Sretena pošalju u Adžibadem bolnicu.

"Mi smo pokušali da uđemo u program gama najfa, međutim tumorska masa je bila je bila prevelika i nije moglo, jer oni do 3cm mogu gama najfom da se odstrane", priča Rade Stefanović.

Zamenik direktora Adžibadem grupe Jalčin Nak objašnjava da aparati gama najf i sajber najf spadaju u red najznačajnijih dostignuća u oblasti medicine i služe za lečenje različitih vrsta tumora. Kako u Srbiji ovi aparati ne postoje, pacijenti iz naše zemlje već više od godinu i po dana se o trošku države leče u Istanbulu.

"Ako doktore pitate koji je aparat bolji, to je isto kao da ih pitate da li je bolji BMW ili mercedes. Najveća razlika je u tome što se gama najfom tretiraju tumori u glavi manji od 3 cm, dok se sajber najf koristi za sve vrste raka i na mozgu i u celom telu, bez obzira na veličinu. Oba aparata zracima napadaju pravu tačku, sa pravom dozom zraka, delujući na tumor sa svih strana, ali tako da ne oštete drugo tkivo", kaže Nak.

Terapija gama najfom traje 15 minuta i pacijent posle toga odlazi kući, a rezultati su vidljivi tek za nekoliko meseci. Za razliku od toga, terapija sajber najfom traje 5 dana, po pola sata. Rade Stefanović kaže da iako su lekari najavili mučnine i glavobolje posle terapije sajber najfom, njegov sin tih problema nije imao.

"Pošto je Sretenu snimljena glava i na monitoru je prikazana tumorska masa, ona samo ukuca koordinate i uključi i robot počinje da radi. Zračenje traje pola sata do 35 minuta", kaže on.

Sreten je na terapiji bio krajem jula, trenutno se oseća dobro, a kakvi su zaista rezultati znaće za tri meseca kada ode na kontrolu. U Adžibadem bolnici za sada postoji po jedan aparat, ali kako je interesovanje pacijenata iz cele Evrope i sveta sve veće, verovatno će ih biti više.

Podsetimo, u ovu bolnicu se odnedavno odlaze i pacijenti kojima se operiše srčani zalizak ili ugrađuje baj pas. Do sada je operisano 37 pacijenata iz Srbije, a ovog vikenda je otišla četvrta grupa u kojoj je 15 pacijenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.