Lečenje poremećaja spavanja

Izvor: B92, 02.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje poremećaja spavanja

Novi Sad -- Na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici otvoreno posebno odeljenje koje će se baviti dijagnostikom poremećaja sna.

Trećinu svog života čovek provede u spavanju. Od 83 do sada definisana poremećaja sna, najčešći je "slip apnea". Bolesnici koji pate od te bolesti često se bude tokom noći, nemirno spavaju i kašlju, a nakon perioda intenzivnog hrkanja nastupa tišina, koja ukazuje na prestanak disanja.

Živko Filipović, zbog velike zabrinutosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje porodice koja je primetila poremećaje u njegovom spavanju, već duže vreme koristi aparat koji mu pomaže da mirno spava.

"Sada se odlično osećam, nisam mogao da sastavim dva sata sna, žena i deca su bili veoma zabrinuti jer sam prestajao da dišem tokom spavanja. Sa ovim aparatom nije teško spavati i brzo se navikneš", kaže on.

Lekari na institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici upozoravaju da je "slip apnea" ozbiljna bolest, ali da ju je moguće uspešno lečiti. "Dijagnostiku sprovodimo aparatom koji se zove polisonograf. Nakon praćenja tim aparatom, shvatimo kakav vid poremećaja ima pacijent", kaže dr Ivan Kopitović.

Pacijentima sa složenijim poremećajima sna, na Institutu u Sremskoj Kamenici, na raspolaganju će biti četiri bolesnička kreveta u četiri sobe.

Lekari upozoravaju da se bez normalnog okrepljujućeg sna gubi koncetracija tokom dana, što u znatnoj meri utiče na dnevne aktivnosti. Takođe, loše spavanje nakon dužeg vremena oštećuje pojedine organe. Zato je važno da se na vreme reaguje ukoliko se uoče problemi tokom spavanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.