Izvor: B92, 09.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje karcinoma dojke

Beograd -- Godišnje se na Institutu za onkologiju obavi preko 1.000 operacija malignog tumora dojke. Lečenje se nastavlja i terapijom zračenja.

U Srbiji, više od dve trećine žena obolelih od raka dojke, lekaru se javljaju kada je bolest već uznapredovala. Lečenje je tada teško i neizvesno, i zato svake godine, od 4.000 novoobolelih žena, umre više od 1.500.

"Bila je hitna operacija. 30 centimetara je bio veliki tumor. Operisano je, izvađen je tumor i limfni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čvorovi, ali dojka nije otklonjena. Imala sam šest ciklusa hemoterapije, imam 30 zračenja", kaže jedna bolesnica.

"Išla sam na godišnju kontrolu kod ginekologa, pa mi je ona napipala čvor, pa sam onda išla na mamografiju na VMA. Zračenje mi je počelo oko 2. jula, nema muke nikakve, nisam povraćala, koža malo samo zacrvenela", kaže druga.

Cilj zračenja je da se preostale maligne ćelije unište, a bolest zaustavi. Zahvaljujući savremenim aparatima, zraci se precizno usmeravaju na obolelo mesto.

"Konkretno kod karcinoma dojke, to je dojka nakon operacije, to je zid grudnog koša, ili regionalni limfni čvorovi. Uvek nastojimo da je, što je moguće više, okolnog zdravog tkiva isključeno iz tog zračnog volumena, upravo sa ciljem da preveniramo pojavu neželjenih komplikacija", kaže Dušan Mileusnić, direktor Službe radioterapije.

"Ukupna terapijska doza mora da se da u određenom broju dnevnih ’obroka’ ili frakcija, što zahteva relativno dugo sprovođenje ove vrste lečenja", kaže Mileusnić.

Zračenje ublažava bol i produžava preživljavanje ako se rak dojke proširio, pre svega u kosti i mozak. Kod mladih žena rak brže i pogubnije napreduje.

Kuća B92 nastavlja svoju humanitarnu akciju i prikupljanje sredstava za kupovinu prvog pokretnog digitalnog mamografa u Srbiji. Ova mala pokretna bolnica, moći će da dođe i do najudaljenijih mesta i omogući ženama siguran i savremen pregled. Samo 15 minuta vremena, može ženi spasoiti život, jer rak dojke otkriven na vreme, potpuno je izlečiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.