Izvor: B92, 15.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje hroničnih rana

Beograd -- Na Kopaoniku je održana konferencija o poboljšanju lečenja hroničnih rana, koje nastaju usled duge vezanosti za krevet, loše cirkulacije i povišenog šećera.

Na nedavno završenom kongresu plastičnih hirurga, dermatovenerologa i vaskularnih hirurga na Kopaoniku jedna od tema bilo je i pitanje hroničnih rana, a to su rane koje na zarastaju u roku od tri meseca. U Srbiji se od nedavno prodaju obloge koje leče te rane, ali njih i dalje pacijenti plaćaju sami.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najčešće nastaju kod osoba koje su izgubile sposobnost kretanja i duže su vezane za postelju, ali i kod osoba sa poremećajima u cirkulaciji i povišenim šećerom u krvi.

Ovakvo oštećenje kože češće je iznad laktova, kukova i leđa. Ove rane imaju četiri stadijuma, a stručnjaci kažu da je bitno javiti se lekaru čim se uoči prvo crvenilo.

"U svakom od tih stadijuma postoji nešto karakteristično. Na primer, čovek se u toku noći okreće, a ove osobe to ne mogu i onda prvo nastaje crvenilo", objašnjava doktor Goran Lazović iz Centra za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KBC Srbije.

"Zatim može da nastane kod šećernih bolesnika, što je pitanje cirkulacije. Nastaje jedna rana izgleda drvenastog reljefa", objašnjava on.

Na nedavno završenoj konferenciji na Kopaoniku, na kojoj je učestvovalo više od 400 medicinskih radnika, dogovoreno je da se iz razvijenijih zemalja preuzmu načini lečenja ovih pacijenata.

Za sada sve troškove lečenja kod nas, osim kupovine novih obloga, koje su se skoro pojavile na našem tržištu, plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranja.

"Da pokupimo nešto iz zemalja u susedstvu. Jedna zemlja ima posebnu kliniku za zbrinjavanje ovih pacijenata. Bitno je sprečiti da ide dalje kada dođe do trećeg stadijuma", kaže doktor Goran Lazović.

"U drugoj pak, opet od susednih zemalja postoji sredstvo koje uspešno leši ove rane. Tražimo da na pozitivnu listu i kod nas uđu obloge koje leče ovakve vrste rana", kaže on.

Lečenje hroničnih rana nekada traje i više od šest meseci, a kada rana dostigne 4. stepen, najbolje je podvrgnuti se rekonstruktivnoj hirurgiji.

Prevencija i tretman ovih rana podrazumeva čestu promenu položaja pacijenta, svakodnevno kupanje i redovno korišćenje lekova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.