Lečenje dece u inostranstvu, procedure i pravila

Izvor: RTS, 13.Okt.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje dece u inostranstvu, procedure i pravila

U prvih deset dana oktobra za lečenje dvoje dece u inistranstvu izdvojeno 40.000 funti i 75.000 evra. Razmatra se još šest zahteva za lečenje dece obolele od cerebralne paralize u Istanbulu, za šta će država izdvojiti 108.000 evra. Vladislav Vukomanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta rekao je za RTS da roditelji treba prvo da se obrate svom doktoru koji će sprovesti sve druge procedure, jer nemaju "boljeg i stručnijeg prijatelja". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kada su sve mogućnosti za lečenje u zemlji iscrpljene, a medicina i lekari u nekom svetskom ili evropskom centru mogu da pomognu, deca o trošku države na lečenje u inostranstvo odlaze preko Budžetskog fonda, osnovanog pre četiri godine. 

Nedavno je pušten u rad i info-telefon 0700 333 443 na koji svi mogu da dobiju informacije o proceduri za lečenje u inostranstvo. 
Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u prvih deset dana oktobra za lečenje dvoje dece u inistranstvu izdvojeno 40.000 funti i 75.000 evra i razmatra se još šest zahteva za lečenje dece obolele od cerebralne paralize u Istanbulu, zašta će država izdvojiti 108.000 evra.
Odobrena su sredstva za slanje pet uzoraka tkiva i krvi u inostranstvo da bi se utvrdilo od čega deca boluju.
U ovoj godini država je odobrila preko Budžetskog fonda 51 zahtev za lečenje u inoistranstvo. 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vladislav Vukomanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta rekao je da konzilijumi referentnih zdravstvenih ustanova najčešće šalju predloge za lečenje dece u inostanstvo koja su obolela od hematoonkoloških, oropedskih, kardiovaskularnih i neurohirurških oboljenja.
"Informisanost naših lekara, zdravstvenih ustanova, ali i javnosti raste iz dana u dan i preduzimamo sve da informacija o postojanju i radu Budžetskog fonda bude dostupna svima. Uskoro ćemo to postići u veoma kratkom periodu, tako da taj momenat neinforisanosti neće imati značaja", rekoa je Vukomanović.
Kada su sve mogućnosti za lečenje u zemlji ispunjene, ide se u inostanstvo, prvo preko Republičkog fonda pa ako oni ne odobre zahtev, preko Budžetskog fonda.
Vukomanović kaže da stepenica Republički fond nije obavezna. "Nnaši lekari iz konzilijuma iz referentnih zdravstvenih ustanova znaju da li postoji oboljenje na listi koje omogućava slanje dece na lečenje u inostranstvo kada je reč o RFZO. Može i da se preskoči da istanca i predmet se uputi u Budžetski fond", rekao je Vukomanović.
Vukomanović kaže da postoje dva papira, prvi papir je molba lekara a drugi je odluka konzilijuma, mesto bolnica u koju se pacijent upućuje i profaktura koliko sve to košta.
Savetuje roditelje da se prvo obrate svom doktoru koji će sprovesti sve druge procedure, jer boljeg prijatelja, stručnijeg prijatelja nemaju od svog doktora kod koga se dete reči.
"Postoje slučaji kada lečenje ne može da dovede do izlečenja, to lekar treba da saopšti pacijentu, odnosno roditeljima. Kako kaže, poverenje je veoma značajno", rekao je doktor Vukomanović.
U prvoj polovini ove godine iz budžeta je izdvojeno više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inoistranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti. Skupština je juče izglasala rebalans RFZO i još pola miliona za lečenje retkih bolesti i to je sada dve milijarde dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.