Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje civila na VMA od 2008.

Beograd -- Od 1. januara civilni osiguranici će uz lekarski uput moći da se leče na VMA pod istim uslovima kao i u drugim kliničkim centrima.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji je zajedno sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i direktorkom Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlanom Vukajlović obišao Vojno-medicinskoj akademiji, objasnio je da je otvaranje VMA i za civilne osiguranike samo korak u potpunoj integraciji vojnog i civilnog zdravstva.

Građani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije će od 1. januara 2008. prilikom lečenja na VMA imati isti tretman kao i vojni osiguranici.

Kako je objasnio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, VMA od sledeće godine dobija isti status kao i svi ostali klinički centri u Srbiji.

"To znači da će od 1. januara građani sa uputima svoijih lekara po proceduru kao za Klinički centar da budu lečeni i na VMA. I to na 500 ležajeva, što je polovina kapaciteta VMA", rekao je Milosavljević.

Procedura za lečenje pacijenata na VMA od januara će biti znatno jednostavnija, kažu u Zavodu za zdravstveno osiguranje.

Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO, navodi da pacijenti više neće morati kako do sada da donose dokaze da da civilne ustanove ne mogu da ih izleče već će biti dovoljni preporuka specijaliste i uput lekara.

"Ista je situacija i kod urgentne medicine. Očekujemo pomoć VMA na tom planu jer je Klinički centar preopterećen. Građani će dobiti bolju zaštitu kroz veći kapacitet i zdravu konkurenciju", kaže Vukajlovićeva.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je za naredni period najavio iste aktivnosti i u Vojno-medicinskim centrima u Nišu i Novom Sadu.

On kaže da je otvaranje VMA i za civilne osiguranike samo početak saradnje između njegovog i Ministarstva zdravlja.

"Putem ovog ugovora VMA će dobiti sredstva i imamo nameru da sve to uložimo u obnavljanje i kupovinu novih aparata i za dijagnostiku i da sledeće godine ne bude najbolja u Srbiji nego i na Balkanu", kazao je Šutanovac.

Načelnik VMA general major Miodrag Jevtić precizirao je da vojni osiguranici koji se leče u toj ustanovi ni na koji način neće ostati bez svojih prava kao i da VMA ostaje u sistemu Ministarstva odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.