Lečenje čeka recepte

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje čeka recepte

BEOGRAD - Pacijenti širom Srbije proteklih dana nisu mogli da prime adekvatnu terapiju jer lekari nisu imali recepte. Ovo je potvrdio veliki broj poziva nezadovoljnih građana koji su se javili redkaciji Glasa javnosti, a među njima je bilo građana iz Inđije, Velike Plane, Velikog Orašca.

Tako, na primer, lekari Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ iz Stare Pazove, koji organizuje zdravstvenu zaštitu za 70.000 osiguranika na području ove sremske opštine, tokom protekle >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sedmice nisu prepisivali terapiju zato što su potrošili sve recepte koje su dobili za mart planskom raspodelom Ministarstva zdravlja.

Prema rečima dr Milana Vunjaka, direktora ove zdravstvene ustanove, doktori su bili „malo izdašniji“, pa je tako pre roka potrošena cela isporuka od 31.000 obrazaca za recepte, koji se inače štampaju u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, pa porudžbinu može naručivati jedino Ministarstvo. Ono je to i učinilo, pa je, kako kaže direktor dr Vunjak, u petak veče, na kraju radne sedmice, otpremljena cela količina od 31.000.

Zaposleni u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, međutim, za ovaj problem su čuli tek juče kada smo zatražili objašnjenje ove neuobičajene situacije. Oni su nam potvrdili informaciju da su recepti u Staru Pazovu stigli u petak, 27. marta, u Inđiju juče ujutru, dok, prema njihovim saznanjima, ovakvih problema u Velikoj Plani nije bilo.

- Zdravstveni centri sami naručuju recepte direktno od Zavoda za izradu novčanica, onda kada primete da za to ima potrebe. Dakle, mogu i nekoliko dana pre, da se ne bi desile ovakve situacije. Ukoliko nastane neki problem, na primer sa isporukom, treba da nam se obrate, mada našu pomoć niko do sada nije zatražio - iznenađeni su u RZZO.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje takođe naglašavaju da ne postoje ograničenja kada je pitanju broj recepata, već da svaka zdravstvena ustanova naručuje količinu shodnu svojim potrebama.

Ko ovde ne govori istinu (laže)?

Direktor zdravstvene ustanove koji kaže da porudžbinu može naručivati JEDINO Ministarstvo ili RZZO koji tvrdi da zravstveni centri sami naručuju recepte direktno od Zavoda za izradu novčanica?

Bez obzira na to ko je u pravu, dok se oni dogovore, ispaštaju pacijenti. Pa kome je za to vreme lek naophodan mora da ga kupi i tako se i zdravstvo pridružuje merama štednje u ovom periodu SEK-e!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.