Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna "vikend pilula" muškosti

U nadi da će im možda pilula osvetlati obraz, oni hrabriji pripadnici muškog pola ne libe se da uđu u apoteku i traže preparat za potenciju. Međutim, ima, i onih koji još nisu prevazišli "balkanski" stid, pa često pozivaju dilere lekova za potenciju koji se slobodno reklamiraju u oglasima. Na taj način, ne samo što kupuju neproveren preparat, već mogu ozbiljno i da naruše svoje zdravlje.

Na srpskom crnom tržištu lekova pojavila se lažna tableta "cijalisa" (lek za potenciju), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja ne samo da muškarcima izbija pare iz džepa, već im i donosi rizik po zdravlje. Naime, osim standardnog pakovanja ovog leka za potenciju, poznatijeg kao "vikend pilula", zbog produženog dejstva od 36 sati, dileri nude mušterijama i pilulu od čak 50 miligrama.

– To je apsolutno falsifikat. "Cijalis" se nudi isključivo u apotekama, u dozi od 20 miligrama. U pitanju je pakovanje od dve tablete. Sve drugo je nekakva replika – kažu u "Farmasvisu", generalnom zastupniku i distributeru popularnog leka za vraćanje muškosti.

U beogradskim apotekama potvrđeno nam je da se prodaje isključivo "cijalis" od 20 miligrama, po ceni od hiljadu i po dinara. Niko nije video ovu "vikend pilulu" od 50 miligrama.

– Mada se lek može kupiti bez recepta, jer nije pokazao štetne osobine, a koriste ga i osobe sa dijabetesom, ipak insistiram na preporuci lekara i lek prodajem uz dozvolu lekara. Iznenađujuće je da ovaj lek kupuju mladi, koji ne bi trebalo da imaju problema sa potencijom. Istina, kupuju ga i stari, ali mlađi muškarci, stiče se utisak, uzimaju ga ležernije – rekao nam je jedan Miloš Č., farmaceut u apoteci u centru Beograda.

Istraživanja su, međutim, pokazala da je svaki muškarac do svoje tridesete makar jednom doživeo neuspeh u krevetu. Takođe, svaki treći muškarac posle četrdesete je privremeno ili trajno impotentan.

– Pilule su gotovo proterale ostale metode pomoću kojih smo se borili protiv impotencije. Ranije su to bile proteze, injekcije. "Cijalis" se pokazao kao dobar, jer se može uzimati uz hranu i piće, ali nikako ne bi smeo da se kupuje na crno – objašnjava dr Aleksandar Milošević, urolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara".

Stručnjaci pretpostavljaju da se u tableti od 50 miligrama, koja se nudi na crnom tržištu, u stvari nalaze sastojci ravni onima u tableti od 20, a da su brojkom 50 na piluli samo udvostručili cenu, a ne produženo dejstvo. Ova tableta, inače, nudi se za 40 evra.

– Ova tableta "cijalis" mi je pomogla više puta. Nemam velikih problema sa potencijom, ali lekar mi je savetovao da uzmem "vikend pilulu", kako bih bio opušteniji. Ranije sam uzimao "vijagru", ali ona mi je bila kratkog daha. Trajala je svega četiri sata i ako se u tom vremenskom periodu nešto ne dogodi, sve propada. Pri tome, morao sam da budem i gladan – objasnio nam je Andrija I., trgovac iz Beograda.

Diler, koji prodaje na crno tabletu od 50 miligrama, sa kojim smo razgovarali telefonom, rekao nam je: "Moj lek traje i 48 sati!"

Ali, lekari to negiraju tvrdeći da "cijalis" ima dejstvo 36 sati, zbog čega ga i nazivaju "vikend pilulom". Oni naglašavaju da su falsifikatori, verovatno, shvatili u kojoj meri je ova pilula za potenciju dobra, pa su našli način da zarade.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.