Lažna bomba u „Jatovom” avionu

Izvor: Politika, 07.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna bomba u „Jatovom” avionu

Pregledom aviona i prtljaga u Larnaki ustanovljeno da je anonimna dojava neistinita

Avion „Jat ervejza” na redovnoj liniji Dubai – Larnaka – Beograd juče ujutro je sa 65 putnika i šest članova posade bezbedno sleteo u Larnaku, iako je pilotima dvadesetak minuta pre toga iz Beograda prosleđena informacija o dojavi podmetnute bombe koja će eksplodirati na visini od osam hiljada metara. Nakon pregleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << aviona i prtljaga ustanovljeno je da ta informacija nije tačna, tako da je avion juče u 15.39 sa putnicima iz Dubaija i 47 putnika koji su se ukrcali u Larnaki nesmetano nastavio let ka Beogradu.

Prema informacijama Direktorata civilnog vazduhoplovstva i „Jat ervejza”, služba informisanja i obaveštavanja Aerodroma „Nikola Tesla” juče ujutro u sedam časova i 37 minuta telefonom je primila anonimnu dojavu o bombi koja će u avionu na letu JU-089 (linija Dubai – Larnaka – Beograd) eksplodirati na visini od 8.000 metara.

Aerodrom „Nikola Tesla” i nadležne službe policije informaciju su prosledili Operativnom centru „Jata””, koji je direktnom radio vezom obavestio posadu aviona „boing” 737, serije 300, registarskih oznaka JU-AND. U skladu sa bezbednosnom procedurom, piloti su istog trenutka o tome obavestili nadležnu lokalnu kontrolu letenja na Kipru, koja im je dala instrukcije za hitno sletanje.

Na aerodromu u Larnaki nivo bezbednosti je podignut na najviši nivo, a avion je nakon sletanja usmeren na posebno namenjen izolovan deo aerodroma. Putnici i posada su evakuisani iz letelice, nakon čega je, oko 12 časova po našem vremenu, počeo pregled aviona. U letelici i prtljagu nije pronađena nikakva eksplozivna naprava.

U skladu sa ovlašćenjima, Direktorat civilnog vazduhoplovstva će ispitati slučaj u skladu sa Programom za bezbednost civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije koji propisuje šta se preduzima u takvim situacijama. Taj dokument je strogo poverljiv,zbog čega detalji, za sada, neće biti saopštavani. Policija će nastojati da ustanovi poreklo i motive poziva.

M. Lakić

[objavljeno: 08/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jat ervejz: lažna dojava o bombi u avionu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Nov.2008

Srpska aviokompanija Jat ervejz saopštila je danas da je dojava o bombi u avionu te kompanije na liniji Dubai-Larnaka-Beograd bila lažna. Operativni centar Jata je obavestio posadu "boinga 737" da je od policije dobio informaciju o p ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Panika!

Izvor: Kurir, 08.Nov.2008, 07:37

BEOGRAD - Služba informisanja i obaveštavanja Aerodroma „Nikola Tesla“ primila je juče oko osam sati ujutru anonimnu dojavu da se u „Jatovom“ avionu na letu JU-089, relacija Dubai-Larnaka-Beograd, nalazi bomba i da će eksplodirati na visini od 8.000 metara! Kako saznajemo, dojava je najverovatnije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.