Lasta dobila konkurenciju: AT-6B “Wolverine“ za Irak

Izvor: TangoSix.rs, 17.Nov.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lasta dobila konkurenciju: AT-6B “Wolverine“ za Irak

Američki laki višenamenski školsko-borbeni avion Beechcraft Defence AT-6B ‘’Wolverine’’ mogao bi uskoro da dobije prvu narudžbinu. Na ovogodišnjem sajmu u Dubaiju objavljeno je da je za vladu Iraka pripremljeno pismo o ponudi i prihvatanju koje bi moglo biti potpisano sledećeg meseca. Kompanija Beechcraft planira da ponudi prvo 6 aviona uz opciju za kasnije dodatne isporuke. Prethodno je maja meseca ove godine američki State Department odobrio moguću prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << 24 aviona Bagdadu koji bi tako postao prvi korisnik AT-6.
Kako Irak već koristi 15 školskih aviona T-6A ‘’Texan II’’ a avion AT-6B predstavlja derivat ovog aviona, smatra se da bi Wolverine zadovoljio zahteve iračkih vojnih vazduhoplovnih snaga. U dosadašnjim borbama protiv tzv. Islamske države Irak je od aviona koristio ruske jurišnike Su-25 ali i novopristigle američke borbene avione F-16. Pre toga uglavnom se oslanjao na ruske borbene helikoptere Mi-28 i Mi-35 pa čak i na srpski školski avion Lasta-95 o čemu je Tango Six već pisao.
Avion AT-6 mogao bi biti upotrebljen u dejstvima po ciljevima na zemlji u odgovarajućim misijama kada nije isplativo koristiti borbene avione sa kojima trenutno Irak raspolaže. Irak je još 2008. zatražio prodaju 36 aviona AT-6B nakon završetka njegovog razvoja.
Baziran na avionu za obuku T-6B ‘’Texan II’’ / Foto: Petar VojinovićKompanija Beechcraft Defence već nekoliko godina traži prvog kupca za ovu letelicu, do sada je proizvela tri prototipa za razvoj i demonstraciju koje su finansirali iz sopstvenih izvora. Pronalaženjem prvog kupca mogao bi započeti proces vojne sertifikacije aviona što kasnije može privući i druge potencijalne zainteresovane korisnike. Beechcraft nastoji i da sertifikuje AT-6 kroz novu inicijativu RV SAD koja podržava kompanije koje ne mogu same da finansiraju ceo proces.
Još juna 2006. tadašnji Hawker Beechcraft je objavio plan za dalji razvoj školskog aviona T-6 ‘’Texan II’’ i da će na njegovoj bazi napraviti laki višenamenski školsko-borbeni avion AT-6B. Prvi let prototipa usledio je septembra 2009. dok je drugi prototip poleteo aprila 2010. U odnosu na T-6B sa kojim deli deo avionike, AT-6B dobio je jači motor, oklop oko kokpita i motora kako bi se poboljšala borbena žilavost, dodatnu elektronsku opremu koja omogućuje izviđanje i borbena dejstva, šest potkrilnih nosača za ubojna sredstva, savremeno naoružanje koje uključuje i sofisticirano malogabaritno vođeno i samonavođene bombe i projektile itd.
Osim za školovanje i trenažu AT-6 se može koristiti i kao avion za osmatranje i identifikaciju ciljeva, kao protivpobunjenički avion (COIN), za borbeno traganje i spasavanje, za neposrednu podršku trupama na zemlji, za kontrolu situacije na zemlji i pratnju, patroliranje granicom, zaštitu luka, za različite vrste izviđanja kako vojnog tako i civilnog.
Tango Six četvrti put izveštava sa najvećeg bliskoistočnog vazduhoplovnog sajma. Za grupisane postove iz Dubaija kliknite na baner ispod:

The post Lasta dobila konkurenciju: AT-6B “Wolverine“ za Irak appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.