Izvor: B92, 15.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lalović: Direktori odgovorni

Beograd -- U onim školama koje nisu počele sa nastavom biće odgovorni direktori jer ne poštuju minimum procesa rada.

Ovo je izjavio ministar rada Slobodan Lalović, a u međuvremenu, Unija sindikata prosvetnih radnika protestovala je jer smatra da nisu ispunjeni osnovni zahtevi prosvetara.

Iako je od početka školske godine prošlo dve nedelje, oko 30 škola uopšte ne radi, za što će, prema rečima ministra rada Slobodana Lalovića odgovarati direktori, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svima naloženo da poštuju minimum procesa rada: "Odgovoran je direktor, ako on neće da poštuje zakon mora da snosi posledice. Onda se direktor menja, jer ne može niko drugi sem njega da preduze meru prema prosvetnom radniku, a prema mojim informacijima štrajkove u školama koje ne rade vode direktori".

Međutim, u Uniji sindikata prosvetnih radnika, kažu da su od danas sve škole u zakonskom štrajku. Oko 200 njihovih predstvnika protestovalo je jer ne žele da potpišu kolektivni ugovor. Njime se, prema rečima predsednika Unije Miodraga Skrobonje, između ostalog, nude dvostruko niže otpremnine u slučaju odlaska u penziju ili tehnološkog viška, nego što je u sadašnjem kolektivnom ugovoru: "To su naši zahtevi i jedan koji izlazi iz tog konteksta kolektivnih ugovora, to je da se već ove godine izvrši korekcija cene rada iz razloga što je inflacija iznad projektovane; već je za pola godine dostigla nivo koji je projektovan za celu godinu i smatramo da će dobar deo prosvetnih radnika i ove godine kao i prošle biti u minusu, znači pad realnih zarada će zabeležiti i zbog toga smo tražili da se o tome pregovara. Nismo mi krivi što se loše projektuje inflacija pa se teret posle svaljuje opet na nas."

Pregovori o visini zarada u prosveti za iduću godinu, na kojem su prisustvovali predstavnici svih sindikata i resorni ministri, počeli su danas. Još uvek nisu poznati procenti povećanja plata, ali ministar finansija Mlađan Dinkić dao je neke naznake: "Ssamo za sada mogu da najavim da će osnovni princip biti da za one najnižeg stepena koji su ove godine imali povećanje od devet odsto, to bude nadoknađeno iduće godine, ali ćemo se naravno brinuti i za one sa najvišim stepenom stručne spreme, da napravimo balans".

Kolike će plate zaposlenih u prosveti, ali i drugim javnim službama biti sledeće godine trebalo bi da se zna do sredine novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.