Izvor: Blic, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakši upis u srednje škole

Lakši upis u srednje škole

BEOGRAD - Upis u srednje škole ove godine biće lakši jer će đaci da bi položili prijemni, umesto pet, morati tačno da urade samo po jedan zadatak iz maternjeg jezika i matematike. Da dobri đaci ne bi bili na gubitku, Ministarstvo prosvete je odredilo da se prvo boduju oni koji su uradili minimum po pet tačnih zadataka iz oba predmeta, saznaje 'Blic' u Ministarstvu.

Prag znanja za upis u srednje škole na ovogodišnjem prijemnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispitu spušta se na po jedan zadatak iz oba predmeta, a spisak želja koji đaci popunjavaju sa školama koje žele da upišu biće povećan sa 15 na 20. Konkurs za upis u srednje škole i kalendar upisa sa osnovnim kriterijumima trebalo bi da izađe danas a, kako saznajemo, informator će biti gotov najkasnije do prvog maja.

Prema najavama Ministarstva prosvete, za đake specijalizovanih škola - baletskih, muzičkih, dizajnerskih škola i filološke gimnazije biće ukinut kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika i matematike, koje polažu ostali kandidati. Oni bi trebalo da imaju organizovan prijemni gde će polagati specijalizovane predmete, ali pre kvalifikacionog ispita iz maternjeg jezika i matematike.

Po predloženom kalendaru upisa u srednje škole, prijavljivanje u škole za talente trajaće od 17. do 23. maja, a prijemni ispit bi trebalo da bude od 4. do 6. juna. Kandidati za sportsku gimnaziju prilažu dokumenta 22. i 23. maja.

Prijavljivanje kandidata za polaganje kvalifikacionog ispita iz maternjeg jezika i matematike trebalo bi da počne 1. juna i trajaće do 15. juna, dok će se kvalifikacioni ispiti polagati 21. i 22. juna. Konačni rezultati bi trebalo da budu saopšteni do 27. juna.

Prvi upisni rok u srednje škole završava se 5. i 6. jula, a drugi, koji će važiti samo za škole u kojima ostane mesta, biće od 7. do 12. jula.

Na kvalifikacionom ispitu đak može da sakupi najviše 40 poena iz oba predmeta, a još se boduje opšti uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole kao i uspesi sa takmičenja. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.