Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakši odlazak na studije u Ameriku

Lakši odlazak na studije u Ameriku

Zahvaljujući Agenciji za međunarodni razvoj SAD, studenti iz Srbije imaće priliku da u 2007. godini odu na studijsko usavršavanje u Ameriku. Novi program razmene za srpske studente zove se FORECAST, a realizovaće se preko beogradske kancelarije 'Vorld lirning' uz pomoć američke ambasade.

Studenti sa osnovnih studija svih državnih i privatnih univerziteta u Srbiji mogu se prijaviti na konkurs za studentsku razmenu koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otvoren do 15. januara. Akademci koji žele da odu na studije u Ameriku moraju imati između 18 i 26 godina, biti državljani Srbije i imati potvrdu da su uspešno završili godinu studija (ne mogu biti na završnoj godini).

- U pitanju su jednogodišnje akademske studije u SAD u toku 2007/08. godine. Programom je obuhvaćena puna školarina, što znači da su pokriveni svi troškovi. Studenti pored već pomenutih uslova moraju da solidno vladaju engleskim govornim i pisanim jezikom. Oni koji uđu u najuži izbor moraće da polažu TOEFL i skupe minimum 550 bodova. O tome ko će otputovati u Ameriku na usavršavanje odlučiće komisija u kojoj će biti predstavnici američke ambasade i dva akademca, iz Amerike i iz Srbije - rekla je za 'Blic' Snežana Mijatović, koordinator programa FORECAST.

Za ovaj program je izdvojeno 800.000 američkih dolara, a puni troškovi za jednogodišnje školovanje u Americi iznose 40.000 dolara po studentu.

- Nadamo se da će nam američki univerziteti izaći u susret i pomoći u realizaciji ovog programa, tako da ćemo moći da pošaljemo veći broj studenata od planiranog - kaže Snežana Mijatović.

Naša sagovornica ističe da je interesovanje studenata za program FORECAST ogroman, a radeći prezentaciju uvideli su da bi akademci iz Srbije rado proveli godinu dana u Americi.

V. Nedeljković Način prijavljivanja

Zainteresovani studenti treba da popune prijavu za FORECAST razmenu koja se može dobiti u kancelariji 'Vorld lirninga' u Beogradu. Formulari prijave mogu se naći i na sajtu http//start.worldlearning.org (login:serbia password: serbia). Za dodatne informacije studenti mogu da se jave na telefon 362-05-70.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.