Izvor: Danas, 16.Avg.2015, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do lekara

Beograd - Od početka pilot projekta uvođenja elektronskih zdravstvenih knjižica aprila ove godine u Valjevu, najviše ovakvih obrazaca izdato je u Beogradu, čak 26.242 kartice. U prvi mah, u Valjevu je građanima izdato 2.000, a do početka avgusta 8.368 novih zdravstvenih knjižica.

Kako u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu, osnovna ideja prelaska sa dosadašnjih kartonskih knjižica na čip kartice je onemogućavanje zloupotrebe kao i olakšavanje procesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << overe i upućivanje pacijenata u drugu zdravstvenu ustanovu.

- Uvođenje zdravstvenih kartica (KZO) onemogućiće zloupotrebe, odnosno falsifikovanje isprave. Takođe, sigurnosni sistemi KZO obezbeđuju visoku zaštitu administrativnih podataka na čipu. KZO značajno olakšava proces overe, bez potrebe da se overa, kao do sada, vrši odlaskom u filijalu RFZO. Promene ličnih podataka o osiguraniku (promena adrese prebivališta, promene podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja...) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice - navode u RFZO.

Do sada, svaka izmena podataka na zdravstvenoj knjižici podrazumevala je zamenu zdravstvene knjižice, što za RFZO predstavlja trošak. Za početak biće pojednostavljena provera datuma overe KZO od strane osiguranika i zdravstvenih ustanova korišćenjem elektronskih servisa. Takođe, uz pomoć ovih kartica, zdravstvene ustanove moći će da elektronski zakažu pregled od kuće, da upute pacijenta iz jedne ustanove u drugu...

Prilikom započinjanja projekta, bilo je najavljeno da će za socijalno ugrožena lica kartice biti besplatne, međutim, kako u RFZO kažu, još nije završena proizvodnja i personalizacija svih kartica za ove građane.

- Zavod za izradu novčanica ZIN još uvek proizvodi kartice, odnosno obrađuje zahteve koji su poslati za ovu kategoriju stanovništva - ističu u RFZO.

Najviše i najmanje izdatih kartica

U prestonici je izdato najviše kartica, potom u Valjevu, Požarevcu (7.107), u Somboru (5.256) i Novom Sadu (2.869). Najmanje kartica izdato je u Pirotu, svega 546 kartice, u Zaječaru 609, a u Kikindi 678.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.